Szybka zupa z pomidorami, kukurydzą i kluskami
Co potrzebujemy?
Zupa:
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 5 łyżek kukurydzy konserwowej
- 1 sztuka cebuli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego
- sól, pieprz
Kluski:
- 1/3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- sól
Lubię takie ekspresowe zupy, do których mogę dorzucić to, co zalega w lodówce :)
Jest dość mocno pomidorowa, a dzięki chrupiącej kukurydzy, lekko słodka. Lane kluseczki są trochę smakiem mojego dzieciństwa. Uwielbiałam, gdy mama dodawała je do zup :)
Do przygotowania tej zupy przyda Ci się przepis na bulion warzywny. Możesz znaleźć go tutaj :)
Do dzieła!
Na maśle (1 łyżka) podsmaż cebulę (1 sztuka). Gdy się zeszkli, dodaj pomidory (1 puszka). Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim (1 łyżeczka). Wszystko wymieszaj i pozostaw na ogniu jeszcze 5-7 minut.
Do pomidorów dodaj kukurydzę (5 łyżek) i wszystko zalej bulionem (2 szklanki). Pozostaw na dużym ogniu do zagotowania.
Aby przygotować kluski, w naczyniu roztrzep jajko z wodą (3 łyżki). Dodaj mąkę (1/3 szklanki). Dobrze wymieszaj, by masa była jednolita, dość gęsta. Dopraw solą i papryką (1 łyżeczka). Ponownie wymieszaj.
Gdy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień. Ciasto na kluski przekładaj łyżką do garnka, tworząc pojedyncze kluski (około połowa łyżki będzie dobra na jedną kluskę). Gdy już całą masę przełożysz, zamieszaj zupę i pozostaw na ogniu jeszcze 5-7 minut. Smacznego! :)