ze smakiem
15 min
5 osoby
94 kcal / 1 porcja
5

Spring rollsy z kurczakiem i warzywami

Co potrzebujemy?

Spring rollsy (10 sztuk):
  • 10 sztuk papieru ryżowego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 sztuka marchewki
  • 0,5 sztuki cukinii
  • 2 garści szpinaku w liściach
  • garść makaronu ryżowego
  • sól, papryka słodka mielona
  • olej do smażenia mięsa
Sos mango z chilli (+ 40 kcal/porcję):
  • 1 sztuka mango
  • 2 sztuki papryczki chilli
Słodki sos z masłem orzechowym (+ 55 kcal/porcję):
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki wody

Spring rollsy to świetna przekąska na różne przyjęcia. W sezonie letnim super sprawdzi się podczas grilla, na przykład zamiast sałatki. 

Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a po kilku próbach z pewnością nabierzesz wprawy w zawijaniu. 

Jednak prawdziwym królem, a raczej królami, tego przepisu są sosy! Jeden przygotowany z myślą o miłośnikach ostrych smaków, a drugi łagodny, z nutą słodyczy. Koniecznie ich spróbuj! 

Do dzieła!

Przygotuj sobie duże, płaskie naczynie z letnią wodą. Będziesz w nim maczać płaty papieru ryżowego.

1

Przygotuj warzywa. Z marchwi (1 sztuka) zrób tagliatelle za pomocą obieraczki, a z cukinii (0,5 sztuki) spaghetti (do tego przyda Ci się obieraczka typu julienne, jednak jeśli jej nie masz, pokrój cukinię w wąskie paski).

2

Makaron ryżowy (garść) zalej wrzątkiem i odczekaj chwilę, aż zmięknie. Odlej wodę.

3

Kurczaka (1 pierś) pokrój na małe kawałki, dopraw solą oraz papryką słodką i smaż na rozgrzanym tłuszczu.

4

Gdy wszystkie składniki masz już przygotowane, zajmij się zawijaniem spring rollsów. Płat papieru ryżowego namocz na kilka sekund w letniej wodzie. Gdy zmięknie, przełóż go na płaską powierzchnię, tak by był bez zagięć. Przy jednym brzegu kładź po kolei warzywa: szpinak, tagliatelle marchewkowe, spaghetti z cukinii, a także odrobinę makaronu i kilka kawałków mięsa. Delikatnie zawijaj spring rollsy, uważając, by nie podziurawić papieru. Kluczem jest to, by nie przesadzić z ilością wkładu :)

5

Przygotuj sosy. Możesz to zrobić nawet dzień wcześniej, by zdążyły "się przegryźć" :) sos z mango jest banalnie prosty. Zblenduj obrane ze skórki mango (1 sztuka) na gładką masę. Dodaj posiekane papryczki (2 sztuki).

6

Do słodkiego sosu potrzebujesz nieco więcej składników, ale robi się go równie szybko. W naczyniu połącz sos sojowy (1 łyżka) z masłem orzechowym (2 łyżki) i miodem (1 łyżka). Dolej wodę (2 łyżki) i dokładnie wymieszaj.

7