Spring rollsy z kurczakiem i warzywami
Co potrzebujemy?
Spring rollsy (10 sztuk):
- 10 sztuk papieru ryżowego
- 1 pierś z kurczaka
- 1 sztuka marchewki
- 0,5 sztuki cukinii
- 2 garści szpinaku w liściach
- garść makaronu ryżowego
- sól, papryka słodka mielona
- olej do smażenia mięsa
Sos mango z chilli (+ 40 kcal/porcję):
- 1 sztuka mango
- 2 sztuki papryczki chilli
Słodki sos z masłem orzechowym (+ 55 kcal/porcję):
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki wody
Spring rollsy to świetna przekąska na różne przyjęcia. W sezonie letnim super sprawdzi się podczas grilla, na przykład zamiast sałatki.
Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a po kilku próbach z pewnością nabierzesz wprawy w zawijaniu.
Jednak prawdziwym królem, a raczej królami, tego przepisu są sosy! Jeden przygotowany z myślą o miłośnikach ostrych smaków, a drugi łagodny, z nutą słodyczy. Koniecznie ich spróbuj!
Do dzieła!
Przygotuj sobie duże, płaskie naczynie z letnią wodą. Będziesz w nim maczać płaty papieru ryżowego.
Przygotuj warzywa. Z marchwi (1 sztuka) zrób tagliatelle za pomocą obieraczki, a z cukinii (0,5 sztuki) spaghetti (do tego przyda Ci się obieraczka typu julienne, jednak jeśli jej nie masz, pokrój cukinię w wąskie paski).
Makaron ryżowy (garść) zalej wrzątkiem i odczekaj chwilę, aż zmięknie. Odlej wodę.
Kurczaka (1 pierś) pokrój na małe kawałki, dopraw solą oraz papryką słodką i smaż na rozgrzanym tłuszczu.
Gdy wszystkie składniki masz już przygotowane, zajmij się zawijaniem spring rollsów. Płat papieru ryżowego namocz na kilka sekund w letniej wodzie. Gdy zmięknie, przełóż go na płaską powierzchnię, tak by był bez zagięć. Przy jednym brzegu kładź po kolei warzywa: szpinak, tagliatelle marchewkowe, spaghetti z cukinii, a także odrobinę makaronu i kilka kawałków mięsa. Delikatnie zawijaj spring rollsy, uważając, by nie podziurawić papieru. Kluczem jest to, by nie przesadzić z ilością wkładu :)
Przygotuj sosy. Możesz to zrobić nawet dzień wcześniej, by zdążyły "się przegryźć" :) sos z mango jest banalnie prosty. Zblenduj obrane ze skórki mango (1 sztuka) na gładką masę. Dodaj posiekane papryczki (2 sztuki).
Do słodkiego sosu potrzebujesz nieco więcej składników, ale robi się go równie szybko. W naczyniu połącz sos sojowy (1 łyżka) z masłem orzechowym (2 łyżki) i miodem (1 łyżka). Dolej wodę (2 łyżki) i dokładnie wymieszaj.