Spaghetti bolognese
Co potrzebujemy?
Sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1 sztuka cebuli
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka oregano suszonego
- sól
Farsz mięsny:
- 250 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżka curry
- sól
Dodatkowo:
- 2 garści makaronu spaghetti / osobę
Długo szukałam najlepszego przepisu na sos do spaghetti. Za każdym razem wychodził mi trochę inaczej i czegoś w nim brakowało. Ale w końcu się udało! ;) okazało się, że najprościej, to najlepiej :D
Dla mnie kluczem jest mocno wysmażone i porządnie doprawione mięso. Do tego duuuużo pomidorów (w sezonie przyrządzam sos ze świeżych, a poza nim używam tych z puszki) oraz przyprawy, które lubię najbardziej: curry, papryka słodka i oregano.
Do dzieła!
Cebulę (1 sztuka) pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle (1 łyżka). Gdy się zeszkli, dorzuć pomidory (1 puszka) i passatę (1 szklanka). Dopraw cukrem (2 łyżki), solą i oregano (1 łyżka).
Mięso (250 gramów) smaż na oleju (1 łyżka) około 10-12 minut, aż tłuszcz się wysmaży i kawałki będą zarumienione. Dopraw solą, papryką słodką i curry (po 1 łyżce).
Usmażone mięso dorzuć do sosu pomidorowego, dobrze wymieszaj i pozostaw na małym ogniu jeszcze 10-12 minut. Podawaj z ugotowanym makaronem.