Serowe babeczki z czekoladą
Co potrzebujemy?
Babeczki (18 sztuk):
- 3/4 kostki masła (180 gramów)
- 1 szklanka mąki
- 2 szklanki sera twarogowego mielonego (około 300 gramów)
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej
Lubię wszelkiego rodzaju babeczki, bo szybko się je piecze, można kombinować z dodatkami i łatwo podkraść z talerza, popijając kawkę :D te z dzisiejszego przepisu są z serem i chrupiącymi kawałkami czekolady. Super połączenie :) do środka można też wrzucić świeże maliny czy borówki, będą jeszcze pyszniejsze.
Gotowe muffinki można oprószyć cukrem pudrem, polać roztopioną czekoladą albo polukrować. A można też zostawić saute, jak ja :D
Do dzieła!
Jajka (2 sztuki) ubij z cukrem (0,5 szklanki) na puszystą masę.
Dodaj roztopione masło (3/4 kostki) oraz ser (2 szklanki) i krótko zmiksuj, do połączenia składników.
Dodaj proszek do pieczenia (1 łyżeczka) oraz mąkę (1 szklanka). Wymieszaj, by powstała gładka masa.
Czekoladę (0,5 tabliczki) pokrusz na małe kawałki. Dodaj do ciasta, wymieszaj.
Masę przekładaj w papiloty do pieczenia muffinek, do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 25-30 minut.