Schab w szynce parmeńskiej z kurkami
Co potrzebujemy?
Mięso:
- 3 plastry schabu wieprzowego
- 3 plastry szynki parmeńskiej (można też użyć boczek)
- sól, pieprz, zioła toskańskie
Sos:
- 300 gramów kurek
- 1 sztuka cebuli szalotki
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka wody
- sól, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- 4 sztuki ziemniaka
To danie to niezwykle aromatyczna propozycja. Kurki świetnie podkreślają wyrazisty smak szynki parmeńskiej i genialnie uzupełniają walory kruchego schabu (który równie dobrze możesz zastąpić piersią z kurczaka).
Do dzieła!
- Schab (3 plastry) dopraw solą, pieprzem i ziołami toskańskimi. Każdy kawałek owiń plasterkiem szynki parmeńskiej. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku, przez 30 minut.
Kurki (300 gramów) dobrze umyj i podziel na mniejsze kawałki. Wrzuć je na rozgrzane masło (1 łyżka) i smaż 10 minut, aż puszczą soki.
Do grzybów dorzuć cebulę pokrojoną w kostkę (1 sztuka). Dopraw solą i gałką muszkatołową. Smaż jeszcze chwilę, aż cebula zmięknie (około 5 minut).
Grzyby zalej wodą (1 szklanka) i pozostaw na ogniu na 10 minut. Po tym czasie dorzuć mocno schłodzone masło (2 łyżki) i gotuj jeszcze 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Upieczone mięso podawaj z gotowym sosem kurkowym i ugotowanymi ziemniakami. Smacznego! :)