Sałatka z marynowanym burakiem i kaszą pęczak
Co potrzebujemy?
- 1 sztuka buraka ugotowanego
- 2 garści szpinaku świeżego w liściach
- 0,5 opakowania pomidorków koktajlowych (120 gramów)
- 0,5 szklanki kaszy pęczak
- 2 szklanki wody lub bulionu
- 2 łyżki sera feta
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 łyżki nasion (np. pestek dyni, ziaren słonecznika)
Dresing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki soku malinowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
Najmocniejszym punktem tej sałatki zdecydowanie jest burak. Marynowany w soku malinowym nabrał przyjemnie słodkiego smaku, a czosnek, dodany do dresingu, nadaje ostrości. To naprawdę zaskakujące połączenie, ale takie, którego chce się kosztować więcej.
Tak zamarynowanego buraka niekiedy podaję jako dodatek do obiadu :) szczerze polecam spróbować!
Do dzieła!
Zacznij od przygotowania buraków i to najlepiej dzień wcześniej, by poleżały w marynacie. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości, daj im chociaż 2 godziny w samotności ;)
Ugotowanego buraka obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki o niezbyt dużej grubości.
Przygotuj dresing - połącz oliwę z oliwek z octem balsamicznym (po 3 łyżki) i sokiem malinowym (4 łyżki). Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek) oraz liść laurowy. Wszystko dobrze wymieszaj.
Taką marynatą zalej pokrojonego wcześniej buraka i odstaw do lodówki na noc.
Pęczak (0,5 szklanki) ugotuj w wodzie lub, dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku, bulionie (2 szklanki).
Aby skomponować sałatkę, do miski wkładaj kolejno: szpinak (2 garści), poprzekrawane na pół pomidorki (0,5 opakowania), ugotowaną kaszę, zamarynowane buraczki, pokruszony ser feta, posiekany szczypiorek, nasiona (po 2 łyżki). Wszystko polej dresingiem, w którym marynował się burak.