10 min
5 osoby
289 kcal / 1 porcja
5
Sałatka z mango i serem camembert
Co potrzebujemy?
- 1 opakowanie rukoli (100 gramów)
- 1 opakowanie kabanosów (120 gramów)
- 1 opakowanie sera camembert (120 gramów)
- 0,5 sztuki mango
- 1 garść ziaren lub orzechów włoskich
Dresing:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
Szybka w przygotowaniu, a jakże smaczna! :)
Niewątpliwym atutem tej sałatki jest słodki smak mango, który fajnie komponuje się z wytrawnymi daniami. Super sprawdzi się podczas sezonu grillowego, jak i na co dzień.
Niekiedy mango zastępuję winogronem - w takiej wersji jest równie smaczna :)
Do dzieła!
Umytą rukolę (1 opakowanie) przełóż do miski. Kabanosy i ser camembert (po 1 opakowaniu) pokrój na małe kawałki i dorzuć do naczynia. Mango (0,5 sztuki) obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do reszty składników.
1
W małym naczyniu połącz oliwę z miodem (po 2 łyżki) i musztardą (1 łyżka). Dodaj wodę (1 łyżka), dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowanym dresingiem polej sałatkę. Na końcu posyp ją garścią ziaren lub orzechów włoskich.
2