Sałatka z kurczakiem w marynacie francuskiej
Co potrzebujemy?
- 2 piersi z kurczaka
- 200 gramów szpinaku
- 250 gramów (1 opakowanie) pomidorków koktajlowych
Marynata do mięsa:
- 1 opakowanie musztardy francuskiej
- 3 łyżki miodu
- 0,5 sztuki cytryny
- sól, pieprz
Dresing do sałatki:
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka wody
- sól, pieprz
Przepyszna sałatka z marynowanym kurczakiem to mój zeszłoroczny hit grillowy. Zawsze, gdy ją podaję, zgarniam masę komplementów :) jej przygotowanie jest szybkie, a efekt, jaki daje, turbosmaczny :)
Do dzieła!
Musztardę francuską (1 opakowanie) zmieszaj z sokiem z cytryny (0,5 sztuki) i miodem (3 łyżki). Dopraw solą i pieprzem. Do takiej marynaty wrzuć pokrojone w kostkę mięso (2 piersi) i wymieszaj. Całość przełóż na blachę do pieczenia i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez około 20 minut.
By przygotować dresing, połącz musztardę (1 łyżeczka) i miód (1 łyżka) z oliwą z oliwek (2 łyżki). Dolej wodę (1 łyżka) i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Szpinak (200 gramów) przełóż do miski i wrzuć na niego poprzekrawane na pół pomidorki (1 opakowanie). Wszystko zalej wcześniej przygotowanym dresingiem.
Upieczone mięso wyłóż na warzywa. Sałatka gotowa :)