Sałatka z gruszką i prażonymi pestkami dyni
Co potrzebujemy?
- 2 garści szpinaku świeżego
- 10 sztuk pomidorków daktylowych
- 5 pałeczek kabanosa wieprzowego
- 0,5 sztuki gruszki
- 2 łyżki pestek dyni
Dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżki musztardy
- 0,5 łyżki miodu
- sól, pieprz
Sezon grillowy trwa w najlepsze, więc przychodzę do Was z propozycją bardzo szybkiej, ale i przepysznej, sałatki. Moi bliscy świetnie ją znają, bo często gości na stole na wszelakich spotkaniach. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a cieszy podniebienia słodkim smakiem gruszki i aromatem prażonych pestek dyni.
Do dzieła!
Przygotuj dresing do sałatki. Połącz oliwę z oliwek (2 łyżki) z musztardą (0,5 łyżki) i miodem (0,5 łyżki). Dopraw solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszaj, tak by składniki się scaliły.
Na umyte liście szpinaku (2 garści) połóż pokrojone na ćwiartki pomidorki daktylowe (10 sztuk). Obierz i pokrój w kostkę gruszkę (0,5 sztuki). Przełóż ją na warzywa wraz z podzielonymi na mniejsze kawałki kabanosami (5 lasek). Całość polej wcześniej przygotowanym dresingiem.
Na suchej patelni upraż pestki dyni (2 łyżki). Potrzebują około 5-7 minut, ale pamiętaj, by je mieszać co jakiś czas; łatwo je przypalić. Gdy pestki będą już gotowe, posyp nimi wierzch sałatki.