ze smakiem
20 min
4 osoby
188 kcal / 1 porcja
5

Risotto dyniowe

Co potrzebujemy?

  • 0,5 sztuki dyni średniej wielkości
  • 0,5 szklanki ryżu
  • 1 sztuka szalotki
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Lubię risotto, bo jest bardzo uniwersalne - można je przygotować w zasadzie z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Do tego jest sycące i gotuję je tylko w jednym garnku :D

Do dzieła!

Cebulę (1 sztuka) pokrój w małą kostkę i wrzuć na rozgrzane masło (2 łyżki). Smaż chwilę, aż się zeszkli.

1

Dynię (0,5 sztuki) obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Dorzuć do podsmażonej cebuli i pozostaw na ogniu 7-10 minut, aż warzywo lekko zmięknie. Dopraw solą i gałką muszkatołową (1 łyżeczka).

2

Dorzuć ryż (0,5 szklanki), wszystko dobrze wymieszaj. Zalej pierwszą partią bulionu - 2 szklankami. Pozostaw na ogniu do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodaj resztę bulionu (1 szklankę) i ponownie odrzekaj, aż wyparuje.

3

Dolej mleko kokosowe (1/3 szklanki) i pozostaw na małym ogniu jeszcze 7-8 minut. Gdy płyn się wchłonie, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego :)

4

Risotto podałam z piersią z kurczaka z figą i serem kozim, na którą przepis znajdziesz tutaj :)