Risotto dyniowe
Co potrzebujemy?
- 0,5 sztuki dyni średniej wielkości
- 0,5 szklanki ryżu
- 1 sztuka szalotki
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Lubię risotto, bo jest bardzo uniwersalne - można je przygotować w zasadzie z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Do tego jest sycące i gotuję je tylko w jednym garnku :D
Do dzieła!
Cebulę (1 sztuka) pokrój w małą kostkę i wrzuć na rozgrzane masło (2 łyżki). Smaż chwilę, aż się zeszkli.
Dynię (0,5 sztuki) obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Dorzuć do podsmażonej cebuli i pozostaw na ogniu 7-10 minut, aż warzywo lekko zmięknie. Dopraw solą i gałką muszkatołową (1 łyżeczka).
Dorzuć ryż (0,5 szklanki), wszystko dobrze wymieszaj. Zalej pierwszą partią bulionu - 2 szklankami. Pozostaw na ogniu do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodaj resztę bulionu (1 szklankę) i ponownie odrzekaj, aż wyparuje.
Dolej mleko kokosowe (1/3 szklanki) i pozostaw na małym ogniu jeszcze 7-8 minut. Gdy płyn się wchłonie, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego :)
Risotto podałam z piersią z kurczaka z figą i serem kozim, na którą przepis znajdziesz tutaj :)