Pomidorowe risotto z krewetkami na białym winie
Co potrzebujemy?
Risotto:
- 0,5 szklanki ryżu białego
- 0,5 szklanki passaty pomidorowej
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 sztuka cebuli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich suszonych
- sól
Krewetki:
- 220 gramów krewetek
- 0,5 sztuki sera camembert
- 0,5 szklanki wina białego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- sól
Dodatkowo:
- 6 sztuk papryczek padron
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
Lubię risotto, bo nie dość, że mogę przygotować je w jednym garnku (mniej garów do zmywania to zawsze radość :D), to jeszcze dobrze smakuje z wieloma dodatkami, dzięki czemu nigdy się nudzi.
Kiedyś byłam wielką fanką sosów pomidorowych i w zasadzie żaden inny dla mnie nie istniał. Mogłam go podawać z makaronem, ryżem, kaszą i ziemniakami. Trochę z tej miłości zostało do dziś, choć już aż tak nie przesadzam z częstotliwością jego podawania ;)
Wiadomo, że najlepsze pomidory są latem, więc i wtedy sięgam po nie najchętniej. Ten aromat słońca zamknięty w czerwonym owocu skrada moje serce każdego roku.
Dzisiejsze risotto jest proste, dzięki czemu stało się fajnym tłem dla krewetek. Przyrządzane na białym winie z serem camembert to już klasyk w mojej kuchni ;) można też sięgnąć po błękitny lazur, wtedy smak jest intensywniejszy.
A jako dodatek hiszpańskie papryczki, które ostatnio mnie zachwyciły. Tak proste w przygotowaniu, a jakie smaczne! Są łagodne, lekko słodkie z delikatną nutą goryczy, a świeżo mielona sól świetnie podkręca ich smak. Polecam wypróbować!
Do dzieła!
Poszatkowaną cebulę (1 sztuka) podsmaż na maśle (1 łyżka). Gdy się zeszkli, dodaj passatę (0,5 szklanki). Wszystko dopraw solą, cukrem i ziołami (po 1 łyżeczce).
Dorzuć ryż (0,5 szklanki) i wszystko wymieszaj. Całość podsmaż chwilę, około 3-4 minuty. Następnie zalej połową bulionu (1 szklanka).
Gdy płyn się odparuje, dolej pozostałą część bulionu (1 szklanka) i znów pozostaw na ogniu do całkowitego wchłonięcia (około 12-15 minut). Mieszaj od czasu do czasu, by ryż nie przykleił się do spodu garnka. Po tym czasie risotto powinno być odpowiednio miękkie :)
Na maśle (1 łyżka) podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek). Gdy lekko się zarumieni, dorzuć krewetki (220 gramów). Dopraw solą i oregano (1 łyżeczka). Smaż chwilę, aż krewetki lekko się zarumienią.
Camembert (0,5 sztuki) pokrój na małe kawałki i dorzuć do krewetek. Całość zalej białym winem (0,5 szklanki) i pozostaw na ogniu do odparowania (około 14 minut).
Na rozgrzanej oliwie z oliwek (1 łyżka) podsmaż przeciśnięty prze praskę czosnek (2 ząbki). Dodaj papryczki (w całości! 6 sztuk) i smaż chwilę, obracając, by zarumieniły się z każdej strony. Będą gotowe, gdy ich skórka nabierze brązowego koloru i będzie lekko popękana. Na końcu dopraw solą, najlepiej świeżo mieloną.
Na gotowe pomidorowe risotto wykładaj krewetki i uracz je towarzystwem podsmażonych papryczek padron :)
A przepis na makaron z krewetkami znajdziesz tu :)