ze smakiem
15 min
2 osoby
601 kcal / 1 porcja
5

Pomidorowe risotto z krewetkami na białym winie

Co potrzebujemy?

Risotto:
  • 0,5 szklanki ryżu białego
  • 0,5 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 sztuka cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich suszonych
  • sól
Krewetki:
  • 220 gramów krewetek
  • 0,5 sztuki sera camembert
  • 0,5 szklanki wina białego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • sól
Dodatkowo:
  • 6 sztuk papryczek padron
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól

Lubię risotto, bo nie dość, że mogę przygotować je w jednym garnku (mniej garów do zmywania to zawsze radość :D), to jeszcze dobrze smakuje z wieloma dodatkami, dzięki czemu nigdy się nudzi.

Kiedyś byłam wielką fanką sosów pomidorowych i w zasadzie żaden inny dla mnie nie istniał. Mogłam go podawać z makaronem, ryżem, kaszą i ziemniakami. Trochę z tej miłości zostało do dziś, choć już aż tak nie przesadzam z częstotliwością jego podawania ;)

Wiadomo, że najlepsze pomidory są latem, więc i wtedy sięgam po nie najchętniej. Ten aromat słońca zamknięty w czerwonym owocu skrada moje serce każdego roku.

Dzisiejsze risotto jest proste, dzięki czemu stało się fajnym tłem dla krewetek. Przyrządzane na białym winie z serem camembert to już klasyk w mojej kuchni ;) można też sięgnąć po błękitny lazur, wtedy smak jest intensywniejszy.

A jako dodatek hiszpańskie papryczki, które ostatnio mnie zachwyciły. Tak proste w przygotowaniu, a jakie smaczne! Są łagodne, lekko słodkie z delikatną nutą goryczy, a świeżo mielona sól świetnie podkręca ich smak. Polecam wypróbować! 

Pomidorowe risotto z krewetkami na białym winie

Do dzieła!

Poszatkowaną cebulę (1 sztuka) podsmaż na maśle (1 łyżka). Gdy się zeszkli, dodaj passatę (0,5 szklanki). Wszystko dopraw solą, cukrem i ziołami (po 1 łyżeczce).

1

Dorzuć ryż (0,5 szklanki) i wszystko wymieszaj. Całość podsmaż chwilę, około 3-4 minuty. Następnie zalej połową bulionu (1 szklanka).

2

Gdy płyn się odparuje, dolej pozostałą część bulionu (1 szklanka) i znów pozostaw na ogniu do całkowitego wchłonięcia (około 12-15 minut). Mieszaj od czasu do czasu, by ryż nie przykleił się do spodu garnka. Po tym czasie risotto powinno być odpowiednio miękkie :)

3

Na maśle (1 łyżka) podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek). Gdy lekko się zarumieni, dorzuć krewetki (220 gramów). Dopraw solą i oregano (1 łyżeczka). Smaż chwilę, aż krewetki lekko się zarumienią.

4

Camembert (0,5 sztuki) pokrój na małe kawałki i dorzuć do krewetek. Całość zalej białym winem (0,5 szklanki) i pozostaw na ogniu do odparowania (około 14 minut).

5

Na rozgrzanej oliwie z oliwek (1 łyżka) podsmaż przeciśnięty prze praskę czosnek (2 ząbki). Dodaj papryczki (w całości! 6 sztuk) i smaż chwilę, obracając, by zarumieniły się z każdej strony. Będą gotowe, gdy ich skórka nabierze brązowego koloru i będzie lekko popękana. Na końcu dopraw solą, najlepiej świeżo mieloną.

6

Na gotowe pomidorowe risotto wykładaj krewetki i uracz je towarzystwem podsmażonych papryczek padron :)

7

A przepis na makaron z krewetkami znajdziesz tu :)