Pomarańczowy creme brulee
Co potrzebujemy?
Creme brulee (8 sztuk):
- 800 g śmietanki 36%
- 8 żółtek
- 2 sztuki pomarańczy
- 1/3 szklanki cukru
Dodatkowo:
- 8 łyżeczek brązowego cukru
- 4 sztuki truskawki
- 4 plastry pomarańczy
Creme brulee to świetny deser na letnie pikniki. Jest bardzo kremowy i słodki, dlatego przełamałam go odrobiną pomarańczy.
Nie wymaga wielkiego nakładu pracy w kuchni, a jest bardzo efektowny. Smakuje niczym lekka pianka.
Do dzieła!
Śmietankę (800 g) razem z cukrem (1/3 szklanki) i sokiem z pomarańczy (2 sztuki) zagotuj. Gdy zacznie się gotować, zdejmij garnek z ognia i pozostaw do przestygnięcia.
Żółtka (8 sztuk) zmiksuj na gładką masę. Dolej do niej przestudzoną śmietankę i ubijaj, tak aby nie było grudek.
Masę wylej do foremek. Piecz w nagrzanym do 100 stopni piekarniku, przez około 50 minut.
Po upieczeniu wyciągnij foremki z pieca i pozwól, by krem wystygł. Następnie wsadź je do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
Po wyciągnięciu deseru z lodówki, każdy posyp równomiernie łyżeczką brązowego cukru i opal palnikiem. Podawaj z pokrojonymi truskawkami i pomarańczami.