Polędwiczka w sosie śliwkowym
Co potrzebujemy?
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 15 sztuk śliwek
- 0,5 szklanki wina czerwonego wytrawnego
- 0,5 szklanki wody
- 1/3 sztuki cebuli czerwonej
- 1 łyżka zimnego masła + 1 łyżka
- sól, pieprz, cukier
Dodatkowo:
- 1 woreczek kaszy gryczanej
- 10 sztuk brukselki
Śliwki są dla mnie nieodłącznym elementem jesieni, choć przecież sezon na nie zaczyna się dużo wcześniej. Gdy więc myślę o długich, szarych wieczorach, od razu właśnie je widzę!
Połączenie ich z mięsem chyba nikogo nie dziwi - kto nie jadł choć raz schabu nadziewanego śliwką? ;) ja osobiście kombinacje owoców i dań wytrawnych bardzo lubię, dlatego skusiłam się na przyrządzenie sosu idealnego na jesienne obiady.
I chyba mi się udało! :) śliwki plus wytrawne wino to jest to! W tym duecie lekka kwaskowość owoca zyskuje na sile i sprawia, że nasze kubki smakowe szybciej pracują.
Całość z pewnością dopełnia kasza gryczana - jej goryczka niewątpliwie harmonizuje z owocowym sosem. W takim zestawieniu da się lubić nawet przez takiego antyfana, jak ja! ;)
Do dzieła!
Śliwki (15 sztuk) pokrój w ćwiartki, pozbawiając je pestek. Wrzuć je na dużą patelnię i smaż około 20 minut, aż zaczną się rozpadać. Gdy będą już miękkie, dolej do nich wino (0,5 szklanki) oraz wodę (0,5 szklanki). Całość zamieszaj i pozostaw na ogniu jeszcze przez około 15 minut. Owoce muszą być bardzo miękkie, rozpadające się.
Polędwiczkę wieprzową (400 g) oczyść i pokrój w cienkie plastry. Dopraw solą oraz pieprzem i smaż na rozgrzanym maśle po kilka minut (około 5) z każdej strony.
Gdy mięso będzie gotowe, zdejmij je z patelni. Naczynie zalej niedużą ilością wody - 2 łyżki wystarczą. Dorzuć do niej drobno pokrojoną cebulę (1/3 sztuki) i zostaw ją na ogniu, aż się zeszkli.
Powstały po mięsie wywar wraz z cebulą połącz ze śliwkami. Gdy te będą już gotowe, a więc będą się rozpadać, przejdź do oddzielenia miąższu od sosu. Na rondelek nałóż sitko o małych oczkach i przepuść przez nie śliwki z wywarem. Wyciśnij z nich ile możesz :) powstały w garnuszku sos dopraw solą, pieprzem oraz cukrem. Dorzuć zimne masło (1 łyżka) i gotuj chwilę na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Polędwiczkę z sosem podawaj z ugotowaną kaszą gryczaną oraz podsmażoną na maśle z cukrem brukselką :)