Polędwiczka w kremowym sosie z pomidorami
Co potrzebujemy?
- 0,5 sztuki polędwiczki wieprzowej
- 2 sztuki pomidora
- 1 sztuka cebuli
- 200 gramów śmietanki 30%
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kremowy sos z pomidorami idealnie pasuje do kruchej polędwiczki. Podałam go z kaszą gryczaną, która genialnie równoważy ten lekki smak śmietanki.
Do dzieła!
Polędwiczkę (0,5 sztuki) pokrój na plastry i dopraw solą oraz pieprzem. Smaż na rozgrzanym oleju (1 łyżka) przez 3-4 minuty z każdej strony (aż się lekko zarumienią).
Cebulę (1 sztuka) poszatkuj. Wrzuć na rozgrzane masło (1 łyżka) i zeszklij.
Pomidory (2 sztuki) pokrój w kostkę. Dorzuć do cebuli i smaż jeszcze około 3 minuty, aż lekko się rozpadną. Wszystko zalej śmietanką (200 gramów). Dopraw solą oraz gałką muszkatołową. Pozostaw na małym ogniu około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Do sosu dorzuć usmażone polędwiczki. Posyp posiekaną natką pietruszki (1 pęczek). Podawaj z kaszą gryczaną, ryżem lub ziemniakami.