Polędwiczka pieczona ze śliwką i szynką szwarcwaldzką
Co potrzebujemy?
Mięso (6 sztuk):
- 1 sztuka polędwiczki wieprzowej
- 6 sztuk śliwek suszonych
- 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- sól, pieprz
Marynata do mięsa:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich suszonych
- 0,5 łyżeczki tymianku suszonego
- sól
Kluski:
- 6 sztuk ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- sól
Sos:
- tłuszcz z pieczenia mięsa
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki wody
Dodatkowo:
- 9 sztuk szparagów zielonych
- 2 łyżki masła
- sól
Jestem typowym człowiekiem-glutenem. Kocham makarony, pierogi i kluski. W moim rodzinnym domu mama była mistrzem klusek ziemniaczanych, te spod jej ręki były najpyszniejsze - idealnie miękkie, nie gumowe ani twarde. Wiedziałam, że trudno będzie jej dorównać :D
Po - można powiedzieć - latach lepienie klusek, mogę śmiało powiedzieć, że moje wyroby są równie smaczne jak te mamine :) jestem z siebie dumna! :D
Jeśli chodzi o mięso, to polędwiczka ze śliwką jest ostatnio moim ulubionym połączeniem. Tak pieczona jest krucha, a aromat ziół i czosnku świetnie uzupełnia całość.
Do dzieła!
Polędwiczkę (1 sztuka) podziel na porcje i rozbij cienko. Dopraw solą i pieprzem z obu stron. W środek każdego kawałka wsadź po śliwce i zawijaj w plasterek szynki szwarcwaldzkiej. Roladki wsadź do suchego naczynia żaroodpornego.
Oliwę z oliwek (3 łyżki) połącz z wodą (1 łyżka). Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), zioła prowansalskie (1 łyżeczka), tymianek (0,5 łyżeczki) oraz sól. Wszystko dobrze wymieszaj. Taką miksturą polej roladki. Piecz je pod przykryciem w nagrzanym do 220 stopni piekarniku, przez 30 minut.
Ugotowane ziemniaki (6 sztuk) dopraw solą i rozgnieć tłuczkiem. Dodaj jajko (1 sztuka) oraz mąki: pszenną (2/3 szklanki) i ziemniaczaną (0,5 szklanki). Całość zagnieć na gładką masę. Formuj długie, wysokie na około 2 centymetry kawałki, które następnie pokrój na małe kluski. Jeżeli masa wyszła za mokra i lepi się do stolnicy, podsyp ją mąką pszenną.
Do wrzącej, osolonej wody wrzucaj kluski partiami (tak, by nie było ich za dużo w garnku, by się nie posklejały) i gotuj około 4 minuty, aż wypłyną na wierzch.
Szparagi (9 sztuk) smaż na maśle (2 łyżki) przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Na końcu dopraw solą. Tak przyrządzone są lekko chrupkie, więc jeśli wolisz zupełnie miękkie, ugotuj je przed smażeniem.
Aby przygotować sos, po upieczeniu mięsa przelej tłuszcz, który się z niego wytopił, do garnuszka i podgrzej go. W kubku połącz mąkę (1 łyżka) z wodą (4 łyżki), tak by nie było grudek. Gdy wywar z mięsa się zagotuje, zalej go mąką z wodą i dobrze wymieszaj. Poczekaj chwilę, aż sos zgęstnieje. Możesz doprawić go solą i pieprzem.