ze smakiem
30 min
3 osoby
714 kcal / 1 porcja
5

Polędwiczka pieczona ze śliwką i szynką szwarcwaldzką

Co potrzebujemy?

Mięso (6 sztuk):
  • 1 sztuka polędwiczki wieprzowej
  • 6 sztuk śliwek suszonych
  • 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • sól, pieprz
Marynata do mięsa:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich suszonych
  • 0,5 łyżeczki tymianku suszonego
  • sól
Kluski:
  • 6 sztuk ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • sól
Sos:
  • tłuszcz z pieczenia mięsa
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki wody
Dodatkowo:
  • 9 sztuk szparagów zielonych
  • 2 łyżki masła
  • sól

Jestem typowym człowiekiem-glutenem. Kocham makarony, pierogi i kluski. W moim rodzinnym domu mama była mistrzem klusek ziemniaczanych, te spod jej ręki były najpyszniejsze - idealnie miękkie, nie gumowe ani twarde. Wiedziałam, że trudno będzie jej dorównać :D 

Po - można powiedzieć - latach lepienie klusek, mogę śmiało powiedzieć, że moje wyroby są równie smaczne jak te mamine :) jestem z siebie dumna! :D

Jeśli chodzi o mięso, to polędwiczka ze śliwką jest ostatnio moim ulubionym połączeniem. Tak pieczona jest krucha, a aromat ziół i czosnku świetnie uzupełnia całość. 

Do dzieła!

Polędwiczkę (1 sztuka) podziel na porcje i rozbij cienko. Dopraw solą i pieprzem z obu stron. W środek każdego kawałka wsadź po śliwce i zawijaj w plasterek szynki szwarcwaldzkiej. Roladki wsadź do suchego naczynia żaroodpornego.

1

Oliwę z oliwek (3 łyżki) połącz z wodą (1 łyżka). Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), zioła prowansalskie (1 łyżeczka), tymianek (0,5 łyżeczki) oraz sól. Wszystko dobrze wymieszaj. Taką miksturą polej roladki. Piecz je pod przykryciem w nagrzanym do 220 stopni piekarniku, przez 30 minut.

2

Ugotowane ziemniaki (6 sztuk) dopraw solą i rozgnieć tłuczkiem. Dodaj jajko (1 sztuka) oraz mąki: pszenną (2/3 szklanki) i ziemniaczaną (0,5 szklanki). Całość zagnieć na gładką masę. Formuj długie, wysokie na około 2 centymetry kawałki, które następnie pokrój na małe kluski. Jeżeli masa wyszła za mokra i lepi się do stolnicy, podsyp ją mąką pszenną.

3

Do wrzącej, osolonej wody wrzucaj kluski partiami (tak, by nie było ich za dużo w garnku, by się nie posklejały) i gotuj około 4 minuty, aż wypłyną na wierzch.

4

Szparagi (9 sztuk) smaż na maśle (2 łyżki) przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Na końcu dopraw solą. Tak przyrządzone są lekko chrupkie, więc jeśli wolisz zupełnie miękkie, ugotuj je przed smażeniem.

5

Aby przygotować sos, po upieczeniu mięsa przelej tłuszcz, który się z niego wytopił, do garnuszka i podgrzej go. W kubku połącz mąkę (1 łyżka) z wodą (4 łyżki), tak by nie było grudek. Gdy wywar z mięsa się zagotuje, zalej go mąką z wodą i dobrze wymieszaj. Poczekaj chwilę, aż sos zgęstnieje. Możesz doprawić go solą i pieprzem.

6