ze smakiem
30 min
4 osoby
716 kcal / 1 porcja
5

Polędwiczka wieprzowa z zielonymi warzywami

Co potrzebujemy?

  • 800 g - 1 kg polędwiczki wieprzowej
  • 500 g groszku zielonego mrożonego
  • 1 sztuka cukinii
  • 1 sztuka brokułu
  • 2 sztuki cebuli szalotki lub białej
  • 2 sztuki cykorii
  • 100 g masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, cukier, pieprz młotkowany
Sos:
  • 1 doniczka lubczyku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • sól, cukier

Od kiedy spróbowałam to danie, wiosna ma dla mnie smak lubczyku! Zapomniane przeze mnie zioło, dodawane jedynie do rosołu, zdecydowanie połechtało moje kubki smakowe i w przyjemny sposób zdominowało pamięć o tym obiedzie. Niekiedy to właśnie mały szczegół, niewielki dodatek sprawia, że całość łączy się tak, iż zapamiętujemy ją na długo.

Grzegorz to mój mistrz sosów. Zawsze komponuje je tak, że nie tylko współgrają one z pozostałymi składnikami, ale przede wszystkim dopełniają je. Tak jest i w tym przypadku. Soczyste i chrupiące warzywa, lekko gorzka cykoria w duecie ze słodkim groszkiem oraz aromatyczna, krucha polędwiczka byłyby zwyczajnie smaczne, gdyby nie ten aksamitny sos. Dodaje on lekkości i podkreśla świeżość warzyw. Koniecznie spróbuj go przygotować!

Do dzieła!

Z groszku (500 g) odsyp 4 łyżki, a resztę wrzuć do blendera i zmiksuj, dodając szczyptę soli i cukru. Gdy będziesz miał już gładką masę, przetrzyj ją przez gęste sito. Dzięki temu uzyskasz puree bez grudek. Odsypane ziarna blanszuj w osolonej i osłodzonej wodzie. Podawaj je na talerzu luzem.

1

Przygotuj sobie garnek z osolonym wrzątkiem oraz miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Teraz podziel brokuł (1 sztuka) na różyczki. Każdą z nich blanszuj we wrzątku i po 1 minucie przełóż do wody z lodem. Taki zabieg sprawi, że warzywo będzie miało piękny zielony kolor i zachowa swą chrupkość, na której nam zależy.

2

Cukinię (1 sztuka) okrój z czterech stron po długości, na paski grubości 3 mm. Z nich wytnij, za pomocą pierścieni do wykrajania, kółka wielkości monet dwudziestogroszowych. Z pozostałej cukinii przygotuj makaron. Posłuży Ci do tego obieraczka. Za każdym razem, gdy dojdziesz do pestek, zmień stronę warzywa. Taki makaron posól i pozostaw na sitku.

3

Cebule (2 sztuki) przekrój wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i smaż cebule od środka, tak aby uzyskać efekt przypalenia. Dodaj 0,5 łyżki masła i chwilę podduś. Po ściągnięciu z ognia odkrój końcówkę cebuli i rozłóż ją na pojedyncze warstwy.

4

Cykorie (2 sztuki) obierz z liści i delikatnie opal palnikiem do creme brulee lub nad ogniem palnika gazowego. Uważaj, aby się nie przypaliła! Zależy nam jedynie na jej przyrumienieniu.

5

Na patelni sklaruj 1 łyżkę masła. Posiekaj lubczyk (1 doniczka) i wrzuć go na patelnię. Całość podlej śmietanką (100 ml). Zagotuj i zredukuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i cukrem.

6

Polędwiczkę (800 g - 1 kg) oczyść z błon, podziel na 4 równe porcje. Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso po 3 minuty z każdej strony. Dodaj czubatą łyżkę masła i bastuj polędwiczkę. Oznacza to podlewanie mięsa rozpuszczonym i lekko przypalonym masłem, tak aby nabrało ono orzechowego smaku i aromatu. Jeśli nie lubisz różowego środka, dłużej przytrzymaj polędwiczkę na patelni lub wrzuć ją na 2-3 minuty do rozgrzanego do 200 st. pieca.

Przed podaniem ponownie blanszuj brokuł we wrzątku i podgrzej puree w rondelku.

7

To danie to prawdziwa uczta nie tylko dla naszego podniebienia, ale i dla oka! Grzegorz potrafi stworzyć na talerzu cuda, lecz sądzę, że i Tobie uda się przyrządzić to danie równie smacznie i pięknie :) Mam nadzieję, że zainspirowałeś się i już dziś w swej kuchni poczujesz aromatyczną woń lubczyku.