Płatki jaglane z miodowo-cynamonową gruszką
Co potrzebujemy?
- 0,5 szklanki płatków jaglanych
- 1 szklanka mleka
Dodatkowo:
- 0,5 sztuki gruszki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka masła
Śniadania na ciepło to u mnie podstawa. Bardzo rzadko stawiam jedynie na "suche" kanapki (nawet jeśli należą do tych wesołych :D), zawsze muszę dodać coś, co mnie rozgrzeje i wyprowadzi z tego trudnego doświadczenia, jakim jest pobudka ;)
Płatki jaglane podane w takiej wersji to trochę odskocznia od mojej ukochanej owsianki. Są równie sycące, a przygotowane z tą jesienną gruszką, poprawiają nastrój :)
Do dzieła!
Płatki jaglane (0,5 szklanki) zalej mlekiem (1 szklanka). Gotuj około 7 minut, aż wchłoną cały płyn i zmiękną.
Gruszkę (0,5 sztuki) obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Zalej ją miodem (2 łyżki), sokiem z cytryny (1 łyżka) i dopraw cynamonem (0,5 łyżeczki). Wymieszaj. Podsmaż na maśle (1 łyżeczka) około 5 minut, aż owoce się zarumienią. Gotowe wrzuć na ugotowane płatki jaglane. Smacznego! :)