Placuszki bananowo-orzechowe
Co potrzebujemy?
Placuszki (10 sztuk):
- 2 sztuki banana
- 1 jajko
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia
Wszelkie placki, placuszki i naleśniki mogłabym jeść codziennie na śniadanie. I wcale mi się nie nudzą! Może dlatego, że często urozmaicam je, przemycają jakiś dodatkowy składnik.
Chyba nikogo nie muszę przekonywać, że banan i masło orzechowe to supersmaczny duet? ;) ja go uwielbiam! Dlatego też wykorzystałam to połączenie do przyrządzenia ultraszybkich naleśniczków. Są miękkie, lekko puszyste i nie za słodkie (nie dodawałam cukru! Im bardziej dojrzałe banany użyjesz, tym całość będzie słodsza). Dla mnie najlepsze jedzone solo, ale z kwaskowym dżemem czy syropem klonowym (dla wielkich łasuchów ;)) też będą pyszne!
Do dzieła!
Wszystkie składniki (1 jajko, 2 banany, 3 łyżki mleka, 2 łyżki masła orzechowego, 1 łyżka mąki, 2 łyżki płatków owsianych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia) zblenduj na gładką masę.
Ciasto przekładaj łyżką na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, formując niewielkie placki. Smaż po kilka minut z obu stron (aż się zarumienią).
Przepisy na inne placuszki znajdziesz na przykład tutaj: placuszki jaglane, placki gruszkowe, owocowe placuszki bez mąki.