Placki ziemniaczane z kurkowym sosem
Co potrzebujemy?
Placki (6 sztuk):
- 9 sztuk ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- lubczyk tarty, sól, pieprz
Sos:
- 200 g kurek
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 0,5 sztuki czerwonej cebuli
- 1 szklanka wody
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 3 sznycle z piersi indyka
- sól, zioła tarte - rozmaryn, bazylia, lubczyk, kolendra
- tłuszcz do smażenia
Sezon na kurki trwa w najlepsze, więc jak na zdeklarowaną ich fankę przystało, wykorzystuję je na każdym możliwym kroku :)
Dzisiejszy przepis jest podobny do chyba najpopularniejszej odsłony kurek - tych w sosie śmietanowym. Zblendowane orzechy nerkowca z wodą na pierwszy rzut oka przypominają śmietanę, jednak towrzą bardziej aksamitną bazę dla naszego dania. Dodatkowo ich słodkawy smak świetnie współgra z lekko pieprznym aromatem grzybów.
Do dzieła!
Ziemniaki (9 sztuk) obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do nich jajko oraz mąkę (3 łyżki) i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Placki są już gotowe do smażenia :)
W blenderze rozgnieć orzechy z wodą (po 1 szklance), tak by powstał gładki sos. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę (0,5 sztuki) i dorzuć do niej oczyszczone i pokrojone kurki (200 g). Całość pozostaw na około 10 minut. Po tym czasie dolej wcześniej zblendowany sos z orzechów. Dopraw solą i pieprzem.
Pokrojone w paski sznycle z indyka (3 sztuki) obtocz w ziołach (bazylia, kolendra, lubczyk i rozmaryn) i dopraw solą. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż się zarumienią.
Usmażone na rozgrzanym tłuszczu placki ziemniaczane podawaj z kremowym sosem z nerkowców i ziołowymi sznyclami z indyka.