Placki cukiniowo-marchewkowe
Co potrzebujemy?
Placki (18 sztuk):
- 3 sztuki cukinii
- 4 sztuki marchewki
- 2 jajka
- 7 łyżek mąki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- tłuszcz do smażenia
sos ( +80 kcal / porcję):
- 0,5 sztuki czerwonej cebuli
- 4 plastry pomidorów suszonych w oleju
- 0,5 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- serek wiejski ze szczypiorkiem
- szparagi (po 3 sztuki / porcję)
Placuszki z cukinii to świetny pomysł na szybki i wiosenny obiad. Najdłuższy proces to tarcie warzyw - coś, czego szczerze nie znoszę! Dlatego robiąc ten przepis, pomogłam sobie blenderem ;) Sprawdził się do tego genialnie.
Placuszki są bardzo lekkie i świeże. Najbardziej lubię podawać je z sezonowymi warzywami, na przykład świeżymi, pachnącymi wiosną pomidorami czy - jak w tym przypadku - ze smażonymi szparagami.
Do dzieła!
Cukinie (3 sztuki) i marchewki (4 sztuki) obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub posiekaj w blenderze, tak by pozostały spore kawałki.
Do startych warzyw wbij jajka (2 sztuki), dodaj mąkę (7 łyżek). Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj.
Łyżką formuj średniej wielkości placuszki i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron, aż do zarumienienia (po około 4 minuty z każdej strony).
Zajmij się przygotowaniem sosu. Cebulę (0,5 sztuki) pokrój w małą kostkę. To samo zrób z plasterkami pomidorów (4 plastry). Na łyżce masła najpierw podsmaż cebulę, a potem dorzuć pomidory. Gdy się zarumienią, zalej je śmietanką (0,5 szklanki). Pozostaw na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje (około 15 minut).
Placuszki podaję z ciepłym sosem oraz serkiem wiejskim ze szczypiorkiem. Dodatkowo danie wzbogaciłam o smażone na maśle szparagi.