Pizza
Co potrzebujemy?
Ciasto (blacha o średnicy 31 cm):
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 50 gramów drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
Sos (+20 kcal/porcję):
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oregano suszonego
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- ulubione dodatki :)
Pizza to jedna z moich miłości ;) kocham zarówno te robione w domu, jak i zamówione w knajpie. Moi bliscy wiedzą, że nigdy jej nie odmawiam ;)
Przygotowywanie własnego ciasta wcale nie jest trudne, a dla wprawionej ręki to chwila, moment. Co prawda przeszłam przez wiele przepisów, nim odkryłam swój idealny sposób na pizzę.
Serdecznie polecam Ci ten przepis, bo udaje się za każdym razem, a ciasto z niego jest jednocześnie niesamowicie puszyste i chrupiące. Koniecznie go wypróbuj! :) podane z ulubionymi dodatkami na pewno skradnie Twoje serce.
Przy okazji dzielę się swoim sprawdzonym przepisem na sos pomidorowy :)
Do dzieła!
W 0,5 szklanki ciepłej wody rozpuść drożdże (50 gramów). Odstaw je na chwilę w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.
W misce wymieszaj mąkę (2 szklanki) z solą (1 łyżeczka). Dolej przygotowany rozczyn z drożdży oraz resztę wody (1/4 szklanki). Dodaj oliwę z oliwek (4 łyżki). Możesz dorzucić też 1 łyżkę suszonej bazylii.
Zagnieć ciasto. Musi być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk (jeśli tak jest, podsyp je mąką). Gdy będzie już wyrobione, uformuj z niego kulę, a miskę z ciastem przykryj szmatką i odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na około 30-40 min. Musi ono porządnie wyrosnąć :)
Po tym czasie ciasto wyłóż na blachę, formując rękoma lub wałkując je. Posmaruj sosem, dodaj swoje ulubione składniki. Piecz w nagrzanym do 250 stopni piekarniku, przez około 12 min, aż ciasto się zarumieni.
Przygotowanie sosu: pomidory (1 puszka) wrzuć do garnka razem z masłem (1 łyżka). Dodaj ocet winny (1 łyżka) i przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek). Wszystko dopraw cukrem (1 łyżka), solą (1 łyżeczka) i oregano (1 łyżka). Doprowadź do wrzenia, a później zmniejsz ogień do minimum i pozostaw na nim sos około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.