Pikantny krem pomidorowy z mango
Co potrzebujemy?
- 1 puszka pomidorów
- 0,5 sztuki mango
- 0,5 sztuki cebuli
- 2 sztuki papryczki chilli
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 7 listków bazylii świeżej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mleka kokosowego
- 0,5 szklanki makaronu
- sól, pieprz, szczypta cukru
Nie sądziłam, że pomidory z mango będą tworzyć tak udaną parę! To połączenie niesamowicie mi zasmakowało i myślę, że będę często po nie sięgać.
Zupa ta będzie gratką dla wszystkich fanów pikantnych potraw. Dzięki papryczkom chilli mocno rozgrzewa nasze kubki smakowe ;) jeżeli wolisz łagodniejsze smaki, dodaj jedynie 0,5 sztuki papryczki.
Do dzieła!
W garnku zeszklij na maśle (2 łyżki) pokrojoną w kostkę cebulę (0,5 sztuki). Dodaj posiekane papryczki chilli (2 sztuki).
Mango (0,5 sztuki) obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dorzuć do garnka i smaż chwilę.
Dodaj pomidory (1 puszka). Wszystko dopraw solą, pieprzem i cukrem. Pozostaw na ogniu jeszcze przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas.
Całość zalej bulionem (1,5 szklanki), wymieszaj i gotuj jeszcze około 10 minut. Po tym czasie zblenduj wszystko. Na końcu dodaj mleko kokosowe (1 łyżka) i posiekaną bazylię (7 listków). Podawaj z ugotowanym makaronem.
Masz ochotę na inną zupę? Zajrzyj po przepis na zupę z soczewicą lub krem z batatów.