ze smakiem
15 min
2 osoby
461 kcal / 1 porcja
5

Pierś z kurczaka w boczku z puree z pieczonych batatów

Co potrzebujemy?

  • 1 pierś z kurczaka
  • 4 plasterki boczku
  • 2 sztuki batata
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • lubczyk suszony, tymianek suszony (po 1 łyżeczce)
  • sól, papryka słodka mielona

Puree z batatów, doprawione lubczykiem i tymiankiem, to świetna alternatywa dla tradycyjnych obiadowych ziemniaków. Ich znacznie słodki smak jest fajnym tłem dla słonego boczku i soczystego kurczaka. 

Danie to podałam z buraczkami z tego przepisu - przygotowane na słodko, z mocną nutą czosnku genialnie współgrają z całością. 

Do dzieła!

Bataty (2 sztuki) obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wyłóż na blachę do pieczenia lub w naczynie żaroodporne.

1

W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek (3 łyżki) z wodą (1 łyżka). Dosyp lubczyk i tymianek (po 1 łyżeczce) oraz dopraw solą. Dobrze wymieszaj.

2

Taką miksturą wysmaruj bataty. Piecz je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez około 25 minut.

3

Pierś z kurczaka oczyść i podziel na porcje, tak by żaden kawałek nie był za gruby. Ja podzieliłam ją na 4 plastry. Każdy dopraw solą oraz papryką słodką.

4

Każdy kawałek piersi zawiń w plasterek boczku. Tak przygotowane mięso piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez około 30 minut.

5

Upieczone bataty rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do puree. Podawaj z gotowym mięsem oraz buraczkami z tego przepisu (absolutnie genialnymi, musisz spróbować!).

6