Pierś z kurczaka w boczku z puree z pieczonych batatów
Co potrzebujemy?
- 1 pierś z kurczaka
- 4 plasterki boczku
- 2 sztuki batata
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- lubczyk suszony, tymianek suszony (po 1 łyżeczce)
- sól, papryka słodka mielona
Puree z batatów, doprawione lubczykiem i tymiankiem, to świetna alternatywa dla tradycyjnych obiadowych ziemniaków. Ich znacznie słodki smak jest fajnym tłem dla słonego boczku i soczystego kurczaka.
Danie to podałam z buraczkami z tego przepisu - przygotowane na słodko, z mocną nutą czosnku genialnie współgrają z całością.
Do dzieła!
Bataty (2 sztuki) obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wyłóż na blachę do pieczenia lub w naczynie żaroodporne.
W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek (3 łyżki) z wodą (1 łyżka). Dosyp lubczyk i tymianek (po 1 łyżeczce) oraz dopraw solą. Dobrze wymieszaj.
Taką miksturą wysmaruj bataty. Piecz je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez około 25 minut.
Pierś z kurczaka oczyść i podziel na porcje, tak by żaden kawałek nie był za gruby. Ja podzieliłam ją na 4 plastry. Każdy dopraw solą oraz papryką słodką.
Każdy kawałek piersi zawiń w plasterek boczku. Tak przygotowane mięso piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez około 30 minut.
Upieczone bataty rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do puree. Podawaj z gotowym mięsem oraz buraczkami z tego przepisu (absolutnie genialnymi, musisz spróbować!).