Pianka kokosowa
Co potrzebujemy?
- 1 puszka mleka kokosowego (mocno schłodzonego)
- 1 łyżka syropu kokosowego lub klonowego
- 5 łyżek wody
- 0,5 łyżeczki agar agar
- 70 gramów malin mrożonych
- 1 łyżeczka cukru
Taki lekki deser u nas świetnie sprawdził się latem, gdy podawałam go ze świeżymi owocami czy też galaretką. Stwierdziłam, że fajną opcją na nieco chłodniejsze temperatury będzie pianka kokosowa z gorącymi malinami. Puszysta, wegańska przekąska, która nie wymaga użycia piekarnika i przygotowuje się ją naprawdę szybko. Dla mnie to super sprawa na przykład na przyjęcia :)
Zamiast agar agar można użyć także żelatyny.
Do dzieła!
Ze schłodzonego mleka kokosowego (1 puszka) oddziel stałą część i zmiksuj ją krótko, aż uzyska puszystą konsystencję. Dodaj syrop kokosowy (1 łyżka) i ponownie wymieszaj.
Agar agar (0,5 łyżeczki) wymieszaj z zimną wodą (5 łyżek). Doprowadź do wrzenia. Gorącą ciecz przelej do ubitego mleka kokosowego, dobrze wymieszaj. Całość odstaw do lodówki na co najmniej 30-40 minut.
Maliny (70 gramów) podgrzewaj z cukrem (1 łyżeczka) około 5-7 minut, aż się rozpadną.
Stężały deser polej gorącymi malinami. Smacznego! :)
Inne desery bez pieczenia znajdziesz na przykład tu: kokosowy pudding chia, szybkie kremowe ciasto oreo, orzechowe zdrowe kulki z daktyli i płatków owsianych.