Pęczak z warzywami i kurczakiem
Co potrzebujemy?
- 2,5 szklanki kaszy pęczak
- 0,5 sztuki czerwonej cebuli
- 2,5 sztuki marchewki
- 1 sztuka pietruszki
- 3 piersi z kurczaka
- 1 garść szczypiorku
- 2 łyżki masła + 1 łyżka
- 4,5 szklanki wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka kurkumy
- sól, pieprz, papryka słodka
- 2 łyżki oleju (do usmażenia mięsa)
Choć kiedyś nie przepadałam za kaszami, obecnie stanowią one niemalże podstawę mojej diety. Ten przepis - z małymi modyfikacjami - robię co najmniej raz na dwa tygodnie. Wśród domowników cieszy się on niemałym powodzeniem :)
Pęczak jest niezwykle pożywny i zdrowy - zawiera sporo błonnika, a także bardzo dużo witaminy K. Dobrze więc wpływa na nasz układ krwionośny.
Do takiej kaszy prażonej na maśle dorzucam zawsze swoje ulubione warzywa i przede wszystkim solidnie ją doprawiam tym, czym lubię - najczęściej stawiam na curry, paprykę słodką, a także - jak dziś - kurkumę, która również dobrze oddziałowuje na nasz organizm. W ten sposób powstaje pyszny i pożywny obiad :)
Do dzieła!
Cebulę (0,5 sztuki) pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle (1 łyżka). Dosyp do niej pęczak (2,5 szklanki). Wymieszaj i pozwól, by kasza lekko się uprażyła. Zalej ją wodą (4,5 szklanki) i zostaw na ogniu. Mieszaj od czasu do czasu i pozwól, by pęczak wchłonął całą wodę.
Na patelni rozpuść masło (2 łyżki) z cukrem (1 łyżka). Wrzuć na nie obrane i pokrojone w słupki warzywa (2,5 sztuki marchewki i 1 sztukę pietruszki). Smaż je około 10 minut, aż się zarumienią. Dodaj je (wraz z tłuszczem) do garnka z gotującą się kaszą.
Podczas gdy warzywa razem z kaszą miękną w garnku, Ty przygotuj mięso. Na rozgrzanym tłuszczu usmaż kurczaka (3 piersi) pokrojonego w małe kawałki i doprawionego solą, pieprzem oraz papryką słodką.
Do kaszy z warzywami dodaj kurkumę (1 łyżka) oraz sól (według własnego uznania). Gdy pęczak będzie już miękki, dodaj do niego usmażone mięso. Całość podawaj ze świeżym szczypiorkiem.