ze smakiem
15 min
8 osoby
465 kcal / 1 porcja
5

Pasty kanapkowe na trzy sposoby

Co potrzebujemy?

Smalec z fasoli (190 kcal):
  • 0,5 puszki fasoli białej konserwowej
  • 0,5 sztuki cebuli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka lubczyku suszonego
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
Pesto z suszonych pomidorów (560 kcal):
  • 0,5 słoika suszonych pomidorów w oleju (120 gramów)
  • 3 łyżki oleju z pomidorów
  • 0,5 łyżeczki tymianku suszonego
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich suszonych
  • sól
Pasta z czarnych oliwek (165 kcal):
  • 0,5 słoika oliwek czarnych (110 gramów)
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 0,5 łyżeczki lubczyku suszonego
Chleb (350 kcal/porcję):
  • 500 gramów mąki
  • 400 mililitrów mleka
  • 80 gramów masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
Zaczyn na chleb:
  • 35 gramów drożdży
  • 50 gramów mąki
  • 50 mililitrów mleka
  • 1 łyżka cukru
Dodatki do chleba:
  • 1 sztuka cebuli
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka masła

Trzy różne pasty, ale wszystkie niezwykle aromatyczne, pełne smaku, a do tego ekspresowe w przygotowaniu!

Moim hitem jest smalec z fasoli. Totalnie mnie zaskoczył. Świetnie będzie do niego pasować ogórek kiszony i grubo mielona sól. Jako zastępstwo tradycyjnego smalca sprawdza się super! Bardzo często gości na moim stole :)

Pesto z suszonych pomidorów jest najbardziej wyraziste i niejednokrotnie służyło mi jako baza sosu do makaronu. Na kanapce łączę je z mozzarellą i wychodzi duet idealny.

Pasta z czarnych oliwek zachwyca prostotą. Niesamowite jak smak oliwek został podbity przez zioła. 

Do tego podrzucam Wam przepis na pyszny chleb od Grzegorza. Najczęściej przygotowuję go właśnie z cebulką i orzechami, ale uwielbiam też wersję z żurawiną.

Takie pasty dobrze sprawdzają się zarówno na co dzień, jako urozmaicenie klasycznych kanapek do szkoły i pracy, jak i od święta, podane gościom na spotkaniu towarzystkim. 

Do dzieła!

Aby przygotować wegański smalec, białą fasolę konserwową (0,5 puszki) rozgnieć widelcem (nie używaj blendera - przy jego pomocy pasta byłaby zbyt gładka). Cebulę (0,5 sztuki) poszatkuj i zeszklij na maśle (1 łyżeczka). Dodaj ją do potłuczonej fasoli. Całość dopraw ziołami prowansalskimi i lubczykiem (po 1 łyżeczce) oraz solą. Wszystko wymieszaj.

1

Pesto z suszonych pomidorów jest równie szybkie w przygotowaniu. Odsączone z oleju pomidory (0,5 słoika) zblenduj z tymiankiem, ziołami prowansalskimi (po 0,5 łyżeczki), solą oraz olejem z pomidorów (3 łyżki).

2

Oliwki (0,5 słoika) zblenduj z ziołami: tymiankiem (1 łyżeczka) oraz lubczykiem (0,5 łyżeczki). Pasta z czarnych oliwek gotowa.

3

Przygotowanie chleba zacznij od zrobienia zaczynu. W tym celu podgrzej mleko (50 mililitrów) z drożdżami (35 gramów), ale tylko do rozpuszczenia tych drugich. Dodaj cukier (1 łyżka) i mąkę (50 gramów). Dobrze wymieszaj. Odstaw na 20-30 minut, aż zaczyn wyrośnie.

4

Masło (80 gramów) rozpuść w mleku (400 mililitrów), podgrzewając je. Do miski wsyp mąkę (500 gramów), cukier i sól (po 1 łyżce). Dolej mleko z masłem, a także gotowy zaczyn. Wszystko dobrze wymieszaj, delikatnie wyrabiając ciasto.

5

Cebulę (1 sztuka) delikatnie zeszklij na maśle (1 łyżeczka), ale tak, by pozostała lekko twarda. Dorzuć do chleba, tak samo jak rozgniecione na kawałki orzechy (2 garści). Wszystko dobrze wymieszaj. Ciasto przełóż do keksówki lub formuj małe bochenki, obsypując je mąką i piecz na płaskiej blasze. Chleb piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 40-50 minut.

6