10 min
1 osoby
781 kcal / 1 porcja
5
Owsianka z sosem z masła orzechowego
Co potrzebujemy?
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka żurawiny suszonej
Sos orzechowy:
- 1 łyżka masła orzechowego
- 0,5 łyżki masła
Dodatkowo:
- 0,5 sztuki banana
Smaczna i pożywna propozycja na początek dnia. Tak przyrządzona owsianka to jedno z moich ulubionych śniadań. Dzięki suszonej żurawinie jest odpowiednio słodkie, a aksamitny sos z masła orzechowego to wisienka na torcie :) uwielbiam go w połączeniu z bananem, a wiosną i latem ze świeżymi owocami sezonowymi.
Taką owsiankę podaję na milion sposobów, w zależności od nastroju i pory roku. Pasuje do niej wszystko! :)
Do dzieła!
Płatki owsiane (0,5 szklanki) zalej mlekiem (1 szklanka). Dosyp żurawinę (1 łyżka). Wszystko gotuj około 10 minut, aż płatki wchłoną całe mleko.
1
W małym naczyniu roztop masło (0,5 łyżki) z masłem orzechowym (1 łyżka). Sos gotowy :) polej nim owsiankę. Na wierzch ułóż pokrojonego w plasterki banana (0,5 sztuki).
2