Owsiana tarta z mascarpone i białą czekoladą
Co potrzebujemy?
Spód (blacha o średnicy 25 cm):
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 0,5 kostki masła (100 gramów)
- 1 jajko
Masa:
- 500 gramów serka mascarpone
- 100 gramów śmietanki 30%
- 2 tabliczki białej czekolady (200 gramów)
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 4 garści borówek (160 gramów)
Uwielbiam kruche ciasta i takie przygotowuję zdecydowanie najczęściej. Ta tarta, dzięki płatkom owsianym, ma dość twardy spód, który genialnie gra z kremową, aksamitną masą. Połączenie mascarpone i białej czekolady to strzał w dziesiątkę! Na to świeże owoce - u mnie akurat borówki, ale fajne też będą truskawki, maliny czy nawet bardziej kwaskowe wiśnie.
Do dzieła!
Płatki owsiane (1 szklanka) zblenduj na miałko lub pozostaw nieco większe, bardziej wyraziste kawałki - jak lubisz. Dodaj do nich mąkę (1,5 szklanki) i cukier (1/3 szklanki). Wymieszaj.
Do suchych składników dodaj jajko oraz posiekane na kawałki masło (0,5 kostki). Zagnieć ciasto, tak by powstała jednolita masa. Wyłóż nią blachę i nakłuj widelcem w kilku miejscach. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 25 minut, aż ciasto lekko się zarumieni.
Aby przygotować masę, zmiksuj krótko (około 3-4 minuty) serek mascarpone (500 gramów) ze śmietanką (100 gramów).
Białą czekoladę (2 tabliczki) rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodaj ją do masy razem z cukrem pudrem (3 łyżki) i ponownie wszystko zmiksuj, do połączenia składników.
Na przestudzony spód wyłóż gotową masę. Wierzch posyp borówkami (4 garści).