Orientalny rosół z krewetkami
Co potrzebujemy?
Wywar:
- 1 porcja rosołowa
- 6 sztuk marchewek
- 1 sztuka pora
- 2 sztuki pietruszki (korzeń)
- 0,5 sztuki selera
- 1 sztuka cebuli
- 4 litry wody
- 1 opakowanie pieprzu ziarnistego
- 0,5 opakowania lubczyku suszonego
- sól
Warzywa:
- 2 sztuki marchewki
- 1 sztuka papryki (może być zwykła lub, jeśli lubisz, ostra)
- 0,5 sztuki pora
- 2 łyżki masła
Krewetki:
- 220 gramów krewetek
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki lubczyku suszonego
- sól
Dodatkowo:
- 3 garści makaronu ryżowego
Gdy byłam dzieckiem, nie znosiłam rosołu i naprawdę trzeba było mnie przycisnąć, bym go zjadła ;) dopiero w dorosłym życiu polubiłam to, jak fajnie rozgrzewa organizm i nauczyłam się, jak go przyrządzać, by był niezwykle aromatyczny i smaczny.
Dziś przychodzę z wariacją na temat klasycznego bulionu. Chrupiące warzywa i morski posmak krewetek dodają mu orientalnego charakteru. Raz na jakiś czas fajnie zastąpić klasyk czymś nieco bardziej szalonym :D ;)
Do dzieła!
Najpierw przygotuj wywar. Możesz to zrobić nawet dzień wcześniej :) Porcję rosołową (1 sztuka) oraz obrane warzywa (6 sztuk marchewek, 2 sztuki pietruszki, 1 sztuka pora oraz 0,5 sztuki selera) zalej wodą (4 litry).
Cebulę (1 sztuka) obierz ze skórki i opal palnikiem, by się zarumieniła. Dorzuć do garnka. Całość zagotuj. Dodaj sól, pieprz ziarnisty (1 opakowanie) oraz lubczyk (0,5 opakowania). Zmniejsz ogień i pozostaw na nim wywar jeszcze około 2,5-3 godziny. Dzięki długiemu i wolnemu gotowaniu będzie bardzo aromatyczny :)
Gdy rosół będzie gotowy, odcedź wywar od warzyw i mięsa. Potrzebny będzie sam bulion. Z resztek możesz przygotować sałatkę lub farsz do pierogów :)
Marchewki (2 sztuki) obierz ze skórki i za pomocą obieraczki zrób z nich tagliatelle. Możesz je też pokroić w cienkie słupki. Paprykę (1 sztuka) i pora (0,5 sztuki) pokrój w talarki. W garnku rozgrzej masło (2 łyżki) i smaż warzywa około 5-7 minut, aż się zarumienią. Zalej je gotowym wywarem i gotuj jeszcze przez około 10 minut, na małym ogniu.
Krewetki (220 gramów) podsmaż na maśle (1 łyżka). Gdy się zarumienią, dopraw je solą oraz lubczykiem (0,5 łyżeczki).
Makaron ryżowy (3 garści) zalej wrzątkiem, przykryj i odczekaj 3-5 minut aż będzie gotowy.
Porcję makaronu ryżowego przełóż do miseczki, zalej rosołem z warzywami, na końcu dorzuć krewetki. Możesz też podawać go z pierożkami wonton, które świetnie współgrają z całością. Smacznego! :)