10 min
6 osoby
344 kcal / 1 porcja
5
Naleśniki z masłem orzechowym
Co potrzebujemy?
- 2 szklanki mąki
- 2,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 banany (dojrzałe)
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka cukru
- tłuszcz do smażenia
Te placuszki to od kilku miesięcy hit śniadaniowy w naszym domu. Uwielbiają je dzieciaki, a i dorośli z chęcią proszą o dokładkę.
Masło orzechowe i banan to dla mnie duet idealny. Jest słodko i aromatycznie. Czy można lepiej zacząć dzień? :)
Naleśniki najlepiej smakują polane syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.
Do dzieła!
Jajka (2 sztuki), cukier (1 łyżka) i mleko (2,5 szklanki) roztrzep razem. Dodaj masło orzechowe (3 czubate łyżki) oraz banany (2 sztuki) i wszystko zblenduj.
1
Do masy dosyp mąkę (2 szklanki) i porządnie wszystko wymieszaj.
Placuszki smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Świetnie smakują podane z syropem klonowym.
2