Naleśniki kokosowe
Co potrzebujemy?
Placuszki (9 sztuk):
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mleka kokosowego
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru
- olej kokosowy nierafinowany (do smażenia)
Kokos w mojej kuchni pojawiał się dość rzadko. Jednak odkąd zmuszona byłam odstawić mleko krowie i zastąpiłam je właśnie kokosowym, częściej ten aromat roznosi się po moim domu.
Placuszki te to nic innego jak wariacja na temat tradycyjnych naleśników. Świetnie sprawdzą się na śniadanie lub jako słodka przekąska w ciągu dnia, serwowana także na zimno :)
Do dzieła!
W misce roztrzep jajko (1 sztuka) z cukrem (3 łyżki). Dolej mleko kokosowe (1,5 szklanki) i wymieszaj. Dodaj mąkę (1,5 szklanki) oraz wiórki kokosowe (1 szklanka). Połącz składniki, tak aby powstała gładka masa.
Naleśniki smaż na rozgrzanym oleju kokosowym. Ten nierafinowany nada placuszkom dodatkowego kokosowego aromatu :) są one wystarczająco słodkie, ale jeśli lubisz, możesz podawać je z cukrem pudrem, masłem czekoladowym lub dżemem. Ja najczęściej stawiam na banany lub owoce sezonowe.