Muffinki z kaszy jaglanej
Co potrzebujemy?
Muffinki (9 sztuk):
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- 3 szklanki soku jabłkowego + 0,5 szklanki
- 1 jajko
- 0,5 kostki margaryny (125 g)
- 0,5 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki kakao
Dodatkowo:
- ulubione owoce
- bita śmietana
Mój ulubiony sposó na kaszę jaglaną, to podanie jej na słodko. Uważam, że świetnie komponuje się z owocami, cukrem pudrem czy sosem czekoladowym.
Muffinki przygotowane właśnie z tej kaszy są niesamowicie pożywne i wystarczy tylko jedna babeczka, by zaspokoić głód i ochotę na małe co nieco ;)
Do dzieła!
Kaszę jaglaną (2 szklanki) przepłucz zimną wodą i ugotuj do miękkości w soku jabłkowym (3 szklanki) - zajmie to około 15 minut.
W misce roztrzep jajko z cukrem (4 łyżki) i sodą oczyszczoną (1 łyżeczka). Dodaj roztopioną margarynę (0,5 kostki) i wymieszaj.
Gdy kasza będzie już gotowa, dodaj ją do składników w misce. Połącz wszystko, dolewając resztę soku (0,5 szklanki). Do całości wsyp mąkę (0,5 szklanki). Wymieszaj, tak aby powstała gładka masa. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao (3 łyżeczki).
Przygotuj sobie papiloty do muffinek. Do każdej z nich przekładaj ciasto, tak by zajmowało ono około 3/4 objętości foremek.
Babeczki piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 40 minut. Po wyjęciu z pieca daj im przestygnąć, a następnie udekoruj ulubionymi owocami i bitą śmietaną.