Mrożona kawa kokosowa
Co potrzebujemy?
- 1 filiżanka espresso
- 3 kostki lodu
- 1 łyżeczka musu kokosowego
- 1/3 filiżanki mleka kokosowego
Kokosowa bita śmietana:
- 0,5 puszki mleka kokosowego (schłodzonego)
- 1 łyżeczka syropu kokosowego lub klonowego
Latem chętnie sięgam po mrożone kawy smakowe, przygotowywane w domowym zaciszu. Ta kokosowa jest idealnie słodka, śmiało można potraktować ją jako deser :) takie urozmaicenie popołudniowej kawki ;)
Do dzieła!
Zaparz kawę (1 filiżanka). Dodaj do niej mus kokosowy (1 łyżeczka) i wymieszaj.
Do szklanki wrzuć kostki lodu. Zalej je mlekiem kokosowym (1/3 filiżanki). Na końcu dolej kawę.
Do przygotowania śmietany potrzebujesz mocno schłodzonego mleka kokosowego (0,5 puszki). Oddziel stałą część i miksuj ją przez chwilę, aż zrobi się puszysta (2-3 minuty). Dodaj syrop (1 łyżeczka) i wymieszaj.
Na przygotowaną kawę wyłóż śmietanę. Całość możesz posypać wiórkami kokosowymi lub kakao. Smacznego :)
A tutaj znajdziesz przepis na czekoladową mochę z solonym karmelem :)