ze smakiem
15 min
5 osoby
665 kcal / 1 porcja
5

Maślane kruche ciasteczka

Co potrzebujemy?

Ciasteczka (około 30 sztuk):
  • 1 kostka masła (200 gramów)
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru pomarańczowego (opcjonalnie)

To jeden z moich ulubionych przepisów na słodkości i jeden z najczęściej wykorzystywanych, bo mój syn uwielbia te ciasteczka nie tylko zjadać, ale także przygotowywać :)

Są kruche, delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Dzięki smakowemu cukrowi mają nutkę pomarańczy, choć to oczywiście krok opcjonalny - można go pominąć lub dodać aromat owocowy. 

Świetnie smakują same, ale my najczęściej jemy je z cukrem pudrem, a gdy mamy ochotę na większe łakocie, sięgamy po czekoladę :) 

Do dzieła!

Do przesianej mąki (2 szklanki) dosyp cukier (0,5 szklanki), cukier pomarańczowy (1 opakowanie) i proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Wymieszaj.

1

Do suchych składników dodaj żółtko (1 sztuka) oraz posiekane na kawałki masło (1 kostka). Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Jeśli składniki nie będą chciały się gładko połączyć, dodaj 1-2 łyżki zimnej wody.

2

Gdy ciasto będzie już wyrobione na gładko, czas na wałkowanie. Pamiętaj, by podsypać odrobiną mąki stolnicę przed pracą! :) masę rozwałkuj na grubość około 3-5 milimetrów. Wykrawaj ciasteczka za pomocą szklanki lub różnokształtnych wykrawaczek.

3

Ciasteczka piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 8-10 minut, aż się zarumienią (im grubsze ciasteczka, tym dłuższy czas pieczenia). Podawaj solo, z cukrem pudrem lub polewą czekoladową :)

4