Maślane kruche ciasteczka
Co potrzebujemy?
Ciasteczka (około 30 sztuk):
- 1 kostka masła (200 gramów)
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru pomarańczowego (opcjonalnie)
To jeden z moich ulubionych przepisów na słodkości i jeden z najczęściej wykorzystywanych, bo mój syn uwielbia te ciasteczka nie tylko zjadać, ale także przygotowywać :)
Są kruche, delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Dzięki smakowemu cukrowi mają nutkę pomarańczy, choć to oczywiście krok opcjonalny - można go pominąć lub dodać aromat owocowy.
Świetnie smakują same, ale my najczęściej jemy je z cukrem pudrem, a gdy mamy ochotę na większe łakocie, sięgamy po czekoladę :)
Do dzieła!
Do przesianej mąki (2 szklanki) dosyp cukier (0,5 szklanki), cukier pomarańczowy (1 opakowanie) i proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Wymieszaj.
Do suchych składników dodaj żółtko (1 sztuka) oraz posiekane na kawałki masło (1 kostka). Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Jeśli składniki nie będą chciały się gładko połączyć, dodaj 1-2 łyżki zimnej wody.
Gdy ciasto będzie już wyrobione na gładko, czas na wałkowanie. Pamiętaj, by podsypać odrobiną mąki stolnicę przed pracą! :) masę rozwałkuj na grubość około 3-5 milimetrów. Wykrawaj ciasteczka za pomocą szklanki lub różnokształtnych wykrawaczek.
Ciasteczka piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 8-10 minut, aż się zarumienią (im grubsze ciasteczka, tym dłuższy czas pieczenia). Podawaj solo, z cukrem pudrem lub polewą czekoladową :)