Makaron ze świeżymi pomidorami i krewetkami w czosnku
Co potrzebujemy?
- 3 sztuki pomidora
- 1 sztuka cebuli szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść kolendry świeżej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Krewetki:
- 220 gramów krewetek
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- sól
Dodatkowo:
- 300 gramów ugotowanego makaronu spaghetti
Szybki w przygotowaniu makaron to zawsze świetna opcja, szczególnie latem, gdy chyba nikt nie lubi dodatkowo podgrzewać się, stojąc długie godziny w kuchni ;)
Dzisiejszy przepis to wariacja jednego z bardziej sprawdzonych (i lubianych) przepisów na doprawiamy :) prosty makaron z aromatem lata, czyli świeżymi pomidorami, a do tego krewetki. Tym razem postawiłam na coś mocno czosnkowego, z lekką cytrynową nutą.
Do dzieła!
Krewetki zamarynuj dzień wcześniej lub co najmniej 2 godziny wcześniej. W tym celu połącz oliwę z oliwek (3 łyżki) z sokiem z cytryny (1 łyżka) i dopraw wszystko oregano (1 łyżeczka) oraz solą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki). Wszystko wymieszaj. Do takiej marynaty dorzuć krewetki (220 gramów), ponownie wymieszaj. Odstaw do lodówki.
Posiekaj cebulę (1 sztuka) oraz czosnek (1 ząbek). Podsmaż je na oliwie (2 łyżki) aż się zeszkli.
Pomidory (3 sztuki) pokrój w kostkę. Dodaj je do cebuli. Dopraw solą oraz cukrem i oregano (po 1 łyżeczce). Wymieszaj i pozostaw na ogniu około 5 minut. Na końcu dodaj posiekaną świeżą kolendrę (garść).
Wcześniej zamarynowane krewetki wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż około 8 minut, aż się zarumienią.
Ugotowany makaron spaghetti (300 gramów) dodaj do sosu pomidorowego i dobrze wymieszaj. Na każdą porcję wyłóż gotowe krewetki. Smacznego! :)