Makaron z dynią i boczkiem
Co potrzebujemy?
- 300 gramów makaronu
- 0,5 sztuki dyni piżmowej
- 200 gramów boczku wędzonego
- 1 sztuki cebuli małej
- 1 łyżka masła
- garść sera żółtego tartego
- 2 żółtka
- 1 łyżka mleka
- sól, pieprz
Makarony to jedne z dań, które przygotowuję, gdy nie mam czasu długo stać w kuchni. Z nimi można przyrządzić pyszny obiad praktycznie z niczego!
Tak też jest w tym przypadku :) zaledwie kilka składników (słodka dynia stała się świetnym tłem dla boczku) i gotowe!
Do dzieła!
Makaron (300 gramów) ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Na maśle (1 łyżka) zeszklij cebulę. Dynię (0,5 sztuki) obierz ze skóry, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Dorzuć do cebuli i smaż około 10 minut, aż warzywa zmiękną.
Boczek (200 gramów) pokrój w kostkę. Smaż na suchej patelni przez około 10-15 minut, aż mięso się zarumieni.
Żółtka (2 sztuki) połącz z mlekiem (1 łyżka). Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
Do ugotowanego makaronu wrzuć usmażone warzywa oraz boczek. Zalej je żółtkami i dobrze wymieszaj. Pozostaw na ogniu jeszcze przez 3-5 minut, mieszając. Każdą porcję przed podaniem posyp żółtym startym serem.