ze smakiem
15 min
3 osoby
381 kcal / 1 porcja
5

Makaron z dynią i boczkiem

Co potrzebujemy?

  • 300 gramów makaronu
  • 0,5 sztuki dyni piżmowej
  • 200 gramów boczku wędzonego
  • 1 sztuki cebuli małej
  • 1 łyżka masła
  • garść sera żółtego tartego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mleka
  • sól, pieprz

Makarony to jedne z dań, które przygotowuję, gdy nie mam czasu długo stać w kuchni. Z nimi można przyrządzić pyszny obiad praktycznie z niczego! 

Tak też jest w tym przypadku :) zaledwie kilka składników (słodka dynia stała się świetnym tłem dla boczku) i gotowe! 

Do dzieła!

Makaron (300 gramów) ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Na maśle (1 łyżka) zeszklij cebulę. Dynię (0,5 sztuki) obierz ze skóry, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Dorzuć do cebuli i smaż około 10 minut, aż warzywa zmiękną.

1

Boczek (200 gramów) pokrój w kostkę. Smaż na suchej patelni przez około 10-15 minut, aż mięso się zarumieni.

2

Żółtka (2 sztuki) połącz z mlekiem (1 łyżka). Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.

3

Do ugotowanego makaronu wrzuć usmażone warzywa oraz boczek. Zalej je żółtkami i dobrze wymieszaj. Pozostaw na ogniu jeszcze przez 3-5 minut, mieszając. Każdą porcję przed podaniem posyp żółtym startym serem.

4

Inny pomysł na makaron? Zajrzyj tu, tu i tu.