ze smakiem
20 min
3 osoby
340 kcal / 1 porcja
5

Makaron w sosie pomidorowo-morelowym

Co potrzebujemy?

  • 4 sztuki pomidora
  • 3 sztuki moreli
  • 1 sztuka papryczki ostrej (lub 0,5 sztuki zwykłej)
  • 1 sztuka cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • sól
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 250 gramów makaronu

Taką kulinarną inspirację niedawno zobaczyłam na instagramie Jarzynova i postanowiłam, że muszę zrobić coś podobnego!

Latem pomidory kocham najbardziej. Są najsmaczniejsze, soczyste, słodkie, no pyszne! Z kwaskowymi morelami stworzyły ciekawy duet. Ten sos to dla mnie dobra wizytówka lata :) owoce przełamały słodycz pomidorów, a papryczka podkręciła smak, nadając subtelnej ostrości. Jeśli jednak nie jesteś fanem pikantnych potraw, śmiało użyj zwykłej papryki, też będzie pysznie :)

Do dzieła!

Cebulę (1 sztuka) i czosnek (2 ząbki) pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na roztopione masło (2 łyżki) i podsmaż chwilę (do zarumienienia).

1

Paprykę również pokrój w kostkę. Dorzuć do cebuli i ponownie krótko podsmaż całość.

2

Z moreli (3 sztuki) pozbądź się pestek. Owoce pokrój w większą kostkę. Dorzuć do warzyw i smaż tak 5-7 minut, aż owoce zmiękną.

3

Pomidory (4 sztuki) pokrój w kostkę (jeśli nie tolerujesz skórki, uprzednio pozbądź się jej). Dorzuć je do pozostałych, smażących się składników.

4

Całość dopraw solą oraz oregano (1 łyżeczka). Dodaj miód (1 łyżka). Wymieszaj. Pozostaw na ogniu około 25 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie, wręcz rozpadające się. Podawaj z ugotowanym makaronem, posypane świeżą pietruszką.

5