Makaron w sosie pomidorowo-morelowym
Co potrzebujemy?
- 4 sztuki pomidora
- 3 sztuki moreli
- 1 sztuka papryczki ostrej (lub 0,5 sztuki zwykłej)
- 1 sztuka cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- sól
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 250 gramów makaronu
Taką kulinarną inspirację niedawno zobaczyłam na instagramie Jarzynova i postanowiłam, że muszę zrobić coś podobnego!
Latem pomidory kocham najbardziej. Są najsmaczniejsze, soczyste, słodkie, no pyszne! Z kwaskowymi morelami stworzyły ciekawy duet. Ten sos to dla mnie dobra wizytówka lata :) owoce przełamały słodycz pomidorów, a papryczka podkręciła smak, nadając subtelnej ostrości. Jeśli jednak nie jesteś fanem pikantnych potraw, śmiało użyj zwykłej papryki, też będzie pysznie :)
Do dzieła!
Cebulę (1 sztuka) i czosnek (2 ząbki) pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na roztopione masło (2 łyżki) i podsmaż chwilę (do zarumienienia).
Paprykę również pokrój w kostkę. Dorzuć do cebuli i ponownie krótko podsmaż całość.
Z moreli (3 sztuki) pozbądź się pestek. Owoce pokrój w większą kostkę. Dorzuć do warzyw i smaż tak 5-7 minut, aż owoce zmiękną.
Pomidory (4 sztuki) pokrój w kostkę (jeśli nie tolerujesz skórki, uprzednio pozbądź się jej). Dorzuć je do pozostałych, smażących się składników.
Całość dopraw solą oraz oregano (1 łyżeczka). Dodaj miód (1 łyżka). Wymieszaj. Pozostaw na ogniu około 25 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie, wręcz rozpadające się. Podawaj z ugotowanym makaronem, posypane świeżą pietruszką.