ze smakiem
15 min
3 osoby
334 kcal / 1 porcja
5

Makaron w brokułowym sosie z kurczakiem

Co potrzebujemy?

  • 1 pierś z kurczaka
  • 0,5 sztuki brokuła
  • 1 sztuka cebuli
  • 1 opakowanie śmietanki 30% (200 gramów)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • sól, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
  • ugotowany makaron

Sosy na bazie śmietanki to chyba jedne z moich ulubionych :) zawsze wychodzą kremowe, delikatne, choć w łatwy sposób, dodając odpowiednie przyprawy, można podkręcić ich smak.

Myślę, że dzisiejsza propozycja ma szansę zasmakować nawet tym, którzy za brokułem nie przepadają. Mimo podgotowania, wciąż pozostaje sprężysty i lekko chrupiący. Całość fajnie smakuje z makaronem, ale śmiało można ten sos serwować też z ryżem.

Do dzieła!

Brokuła (0,5 sztuki) podziel na małe różyczki, wrzuć do osolonej, zimnej wody i zagotuj. Gotuj krótko, 3-4 minuty. Powinien być lekko miękki, ale wciąż sprężysty. Przelej zimną wodą.

1

Pierś z kurczaka (1 sztuka) pokrój na kawałki, dopraw solą oraz papryką i curry (po 1 łyżeczce). Wrzuć na rozgrzany olej (1 łyżka) i smaż, mieszając, do zarumienienia.

2

Cebulę (1 sztuka) pokrój w kostkę. Dorzuć do mięsa i smaż jeszcze chwilę, 2-3 minuty.

3

Podgotowanego brokuła dorzuć do mięsa. Całość zalej śmietanką (1 opakowanie), wymieszaj. Dopraw gałką muszkatołową i ewentualnie solą do smaku. Wymieszaj, zagotuj i pozostaw na małym ogniu jeszcze 8-10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Podawaj z ugotowanym makaronem.

4