Makaron w brokułowym sosie z kurczakiem
Co potrzebujemy?
- 1 pierś z kurczaka
- 0,5 sztuki brokuła
- 1 sztuka cebuli
- 1 opakowanie śmietanki 30% (200 gramów)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- sól, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- ugotowany makaron
Sosy na bazie śmietanki to chyba jedne z moich ulubionych :) zawsze wychodzą kremowe, delikatne, choć w łatwy sposób, dodając odpowiednie przyprawy, można podkręcić ich smak.
Myślę, że dzisiejsza propozycja ma szansę zasmakować nawet tym, którzy za brokułem nie przepadają. Mimo podgotowania, wciąż pozostaje sprężysty i lekko chrupiący. Całość fajnie smakuje z makaronem, ale śmiało można ten sos serwować też z ryżem.
Do dzieła!
Brokuła (0,5 sztuki) podziel na małe różyczki, wrzuć do osolonej, zimnej wody i zagotuj. Gotuj krótko, 3-4 minuty. Powinien być lekko miękki, ale wciąż sprężysty. Przelej zimną wodą.
Pierś z kurczaka (1 sztuka) pokrój na kawałki, dopraw solą oraz papryką i curry (po 1 łyżeczce). Wrzuć na rozgrzany olej (1 łyżka) i smaż, mieszając, do zarumienienia.
Cebulę (1 sztuka) pokrój w kostkę. Dorzuć do mięsa i smaż jeszcze chwilę, 2-3 minuty.
Podgotowanego brokuła dorzuć do mięsa. Całość zalej śmietanką (1 opakowanie), wymieszaj. Dopraw gałką muszkatołową i ewentualnie solą do smaku. Wymieszaj, zagotuj i pozostaw na małym ogniu jeszcze 8-10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Podawaj z ugotowanym makaronem.