Kurczak w sosie bazyliowym
Co potrzebujemy?
- 2 piersi z kurczaka (małe, około 400 g)
- 3 garści makaronu (ja wybrałam ten szpinakowy; około 170 g)
Marynata:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- sok z 1 limonki
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 1 łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz
Sos:
- 1/4 sztuki pora
- 1/4 sztuki papryki czerwonej
- 1 doniczka bazylii świeżej
- 3/4 szklanki śmietany gęstej 12% (200 ml)
- 0,5 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- sól, gałka muszkatołowa tarta (po 0,5 łyżeczki), świeżo mielony pieprz
W moim domu makaron zawsze jest świetnym pomysłem na obiad. Razem z mężem moglibyśmy go jeść codziennie, ale wtedy na pewno musielibyśmy zmienić całą garderobę na trochę większą ;)
Tym razem przygotowałam makaron szpinakowy z nieco orzeźwiającym sosem. Kwaskowa limonka oraz świeża, bardzo aromatyczna bazylia przywołują na myśl słońce i lato. Równoważy je słodycz miodu, bez której tutaj się nie obędzie. Całość jest zielona, smaczna i bardzo prosta - w sam raz na wiosenny obiad!
Do dzieła!
Na początku przygotuj marynatę. W tym celu połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Pokrojone w kostkę lub paski mięso (2 piersi z kurczaka) marynuj około 30 min.
Na głębokiej patelni rozpuść masło (2 łyżki). Wrzuć na nie cienkie talarki pora (1/4 sztuki) oraz paprykę pokrojoną w drobną kostkę (1/4 sztuki). Smaż je około 10 min. Po tym czasie dodaj posiekaną bazylię (1 doniczka). Wszystko zalej śmietaną (3/4 szklanki). Na koniec przypraw miodem (0,5 łyżki), solą, gałką muszkatołową (po 0,5 łyżeczki) oraz pieprzem.
Na osobnej patelni usmaż zamarynowane mięso. Potrzeba mu około 10 min. Gdy już będzie gotowe, przerzuć je do sosu.
Podawaj z ugotowanym makaronem - ja wybrałam makaron szpinakowy. Całość możesz posypać startym parmezanem.