ze smakiem
45 min
2 osoby
622 kcal / 1 porcja
5

Kurczak w sosie bazyliowym

Co potrzebujemy?

  • 2 piersi z kurczaka (małe, około 400 g)
  • 3 garści makaronu (ja wybrałam ten szpinakowy; około 170 g)
Marynata:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1 limonki
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz
Sos:
  • 1/4 sztuki pora
  • 1/4 sztuki papryki czerwonej
  • 1 doniczka bazylii świeżej
  • 3/4 szklanki śmietany gęstej 12% (200 ml)
  • 0,5 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • sól, gałka muszkatołowa tarta (po 0,5 łyżeczki), świeżo mielony pieprz

W moim domu makaron zawsze jest świetnym pomysłem na obiad. Razem z mężem moglibyśmy go jeść codziennie, ale wtedy na pewno musielibyśmy zmienić całą garderobę na trochę większą ;)

Tym razem przygotowałam makaron szpinakowy z nieco orzeźwiającym sosem. Kwaskowa limonka oraz świeża, bardzo aromatyczna bazylia przywołują na myśl słońce i lato. Równoważy je słodycz miodu, bez której tutaj się nie obędzie. Całość jest zielona, smaczna i bardzo prosta - w sam raz na wiosenny obiad! 

Kurczak w sosie bazyliowym

Do dzieła!

Na początku przygotuj marynatę. W tym celu połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Pokrojone w kostkę lub paski mięso (2 piersi z kurczaka) marynuj około 30 min.

1

Na głębokiej patelni rozpuść masło (2 łyżki). Wrzuć na nie cienkie talarki pora (1/4 sztuki) oraz paprykę pokrojoną w drobną kostkę (1/4 sztuki). Smaż je około 10 min. Po tym czasie dodaj posiekaną bazylię (1 doniczka). Wszystko zalej śmietaną (3/4 szklanki). Na koniec przypraw miodem (0,5 łyżki), solą, gałką muszkatołową (po 0,5 łyżeczki) oraz pieprzem.

2

Na osobnej patelni usmaż zamarynowane mięso. Potrzeba mu około 10 min. Gdy już będzie gotowe, przerzuć je do sosu.

Podawaj z ugotowanym makaronem - ja wybrałam makaron szpinakowy. Całość możesz posypać startym parmezanem.

3