Kurczak pieczony z rozmarynem i pomidorkami
Co potrzebujemy?
Mięso:
- 6 pałek z kurczaka
- 7 sztuk pomidorków koktajlowych
- 6 gałązek rozmarynu
- 1 sztuka rabarbaru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- sól, pieprz
Ziemniaki:
- 6 sztuk ziemniaków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- sól
Mizeria:
- 1 sztuka ogórka zielonego
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka soli
Lubię obiady z piekarnika, bo zazwyczaj wymagają one mniej zaangażowania i są szybsze w przygotowaniu.
Kurczak z dzisiejszego przepisu jest bardzo aromatyczny. Rozmaryn w połączeniu ze słodkimi pomidorkami i rabarbarem to był dobry wybór! Jednak zdecydowanie moim faworytem tego obiadu jest mizeria. Latem mogłabym ją jeść codziennie :) przygotowałam ją z lekko słodką nutą.
Do takiego obiadu fajnie sprawdzi się kompot - jeśli lubisz rabarbar, zerknij tutaj po przepis :)
Do dzieła!
Oliwę z oliwek (3 łyżki) połącz z wodą (1 łyżka). Dodaj paprykę słodką (0,5 łyżeczki), rozgnieciony rozmaryn (1 gałązka), sól i pieprz. Wymieszaj.
Kurczaka (6 pałek) dopraw solą. Włóż go do naczynia żaroodpornego i zalej przygotowaną wcześniej oliwą. Na wierzch połóż pomidorki przekrojone na pół (7 sztuk), obrany i pokrojony w cienkie plasterki rabarbar (1 sztuka) oraz gałązki rozmarynu (5 sztuk). Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 60 minut.
Ziemniaki (6 sztuk) obierz ze skórki i przekrój na połówki. Wsadź je do naczynia żaroodpornego i zalej oliwą z oliwek (3 łyżki), połączoną z solą i oregano (1 łyżeczka). Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 45 minut.
Jogurt naturalny (0,5 szklanki) dopraw solą (1 łyżeczka), pieprzem (0,5 łyżeczki) i cukrem (1,5 łyżki). Ogórka (1 sztuka) obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki. Zalej je jogurtem i wymieszaj.
Mięso podawaj z upieczonymi ziemniakami i schłodzoną mizerią. Świetnym dopełnieniem będzie kompot z rabarbaru.