ze smakiem
20 min
3 osoby
575 kcal / 1 porcja
5

Kurczak marynowany w mango z warzywnym kuskusem

Co potrzebujemy?

Marynata:
  • 0,5 sztuki mango
  • 3/4 sztuki papryczki ostrej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • sól
Mięso:
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól
Kuskus:
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 2 szklanki osolonej wody lub bulionu
  • 0,5 sztuki cukinii
  • 0,5 sztuki papryki czerwonej
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • sól

Uwielbiam mango za jego uniwersalność. Jest świetnym dodatkiem do deserów, ale tak samo dobrze sprawdza się jako kompan dań wytrawnych.

Kurczak z dzisiejszego przepisu jest bardzo lekki i równie fajnie będzie smakował przyrządzony latem na grillu :)

Jako dodatek pojawia się kuskus z pieczonymi warzywami - to jedna z moich ulubionych propozycji z wykorzystaniem tej kaszy! Z powodzeniem może stanowić samodzielny posiłek :)

Kurczak marynowany w mango z warzywnym kuskusem

Do dzieła!

Na początku zamarynuj mięso, co najmniej 30 minut. Aby przygotować marynatę, obierz mango (0,5 sztuki) ze skórki i poduś widelcem. Dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę papryczkę (3/4 sztuki) oraz miód (1 łyżeczka), wodę (2 łyżki) i oliwę z oliwek (3 łyżki). Dopraw solą i wszystko dobrze wymieszaj.

1

Piersi z kurczaka (2 sztuki) oczyść i pokrój na porcje. Dopraw solą. Wrzuć do przygotowanej marynaty i całość odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

2

Cukinię i paprykę (po 0,5 sztuki) pokrój w małą kostkę. Zalej oliwą z oliwek (2 łyżki), dopraw solą i oregano (1 łyżeczka). Wymieszaj. Warzywa piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 15 minut.

3

Kaszę kuskus (1 szklanka) zalej wrzącą, osoloną wodą lub, dla bardziej wyrazistego smaku, bulionem (2 szklanki). Przykryj. Po 3-5 minutach kasza powinna wchłonąć cały płyn i być gotową do spożycia :)

4

Do kaszy kuskus dorzuć kukurydzę (3 łyżki) oraz upieczone warzywa. Wymieszaj.

5

Zamarynowane mięso smaż na rozgrzanej patelni grillowej po około 5-7 minut z każdej strony, aż się zarumieni. Jeżeli będzie Ci się przyklejać do patelni, możesz dorzucić trochę masła lub oliwy :)

Usmażone mięso podawaj z warzywnym kuskusem. Smacznego! :)

6