Kruche paszteciki do barszczu
Co potrzebujemy?
Paszteciki (10 sztuk):
- 150 gramów masła
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Farsz:
- 600 gramów pieczarek
- 1 sztuka cebuli
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- białko z 1 jajka
Prosty przepis na pyszne paszteciki z pieczarkami i cebulą. Fajnie kruche, maślane, super pasują do świątecznego barszczu :)
Do dzieła!
Zimne masło (150 gramów) posiekaj. Zasyp mąką (1 i 2/3 szklanki). Dodaj jajka (2 sztuki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i sól. Wszystko zagnieć i wyrób na gładkie ciasto. Jeśli będzie za suche i nie będzie chciało się połączyć, dolej łyżkę zimnej wody.
Aby przygotować farsz, obierz pieczarki (600 gramów) ze skórki i pokrój je w małą kostkę. Smaż na maśle (1 łyżka) około 7-10 minut, aż pieczarki puszczą wodę i odparują.
Cebulę (1 sztuka) poszatkuj i dorzuć do pieczarek. Smaż jeszcze 4-5 minut, aż wszystko będzie dobrze podsmażone (tak, by woda z pieczarek zupełnie wyparowała). Dopraw solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 centymetra. Podziel na trójkątne porcje. Na każdy kawałek wyłóż przygotowane pieczarki i zawiń go, formując rogalik lub inny kształt :D
Każdy zawinięty pasztecik posmaruj roztrzepanym białkiem jajka. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, około 13-15 minut, aż ciasto będzie rumiane.