Kruche ciasto z kremem czekoladowym
Co potrzebujemy?
Ciasto:
- 200 g masła
- 1 żółtko
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Krem:
- 3 łyżki kremu czekoladowego (np. Nutella)
- 2 czubate łyżki serka mascarpone
- 5 sztuk dużych truskawek
Przepis na nieskomplikowane i ekpresowe do wykonania, a przy tym pełne smaku, ciasto zawsze przydaje mi się w momencie, gdy niezapowiedzianie wpadają goście lub po prostu mam ochotę uzupełnić cukier ;) często z niego korzystam, modyfikując jedynie dodatki wedle nastroju i zasobów spiżarni.
Ciasto jest bardzo kruche i samo w sobie nie jest mocno słodkie ze względu na czekoladę wykorzystaną w masie - ona nadaje odpowiedni poziom słodkości.
Świetną alternatywą będzie też wyłożenie spodu budyniem i zrównoważenie smaku kwaśnymi owocami, na przykład czerwoną porzeczką lub agrestem.
Do dzieła!
W misce utrzyj masło (200 g) z żółtkiem (1 sztuka) i cukrem zwykłym (3 łyżki) oraz wanilinowym (1 łyżka). Dodaj mąkę (1 i 3/4 szklanki), zagnieć ciasto, tak aby powstała gładka masa. Wyłóż ją równomiernie na blachę o średnicy 25 cm. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez 30 minut.
W naczyniu połącz krem czekoladowy (3 łyżki) z serkiem mascarpone (2 łyżki). Taką masę wyłóż na upieczony i przestudzony spód. Na wierzch kładź pokrojone na ćwiartki truskawki (5 sztuk). Całość możesz też posypać płatkami migdałów.