ze smakiem
30 min
10 osoby
245 kcal / 1 porcja
5

Kruche ciasteczka piernikowe

Co potrzebujemy?

Ciasteczka (około 50 sztuk):
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 200 gramów masła
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Świąteczne ciasteczka last minute! ;) bardzo kruche, z lekkim aromatem piernika (można dodać więcej przyprawy korzennej, a nawet pokusić się o skórkę cytryny czy pomarańczy). Nie są mocno słodkie, więc stanowią fajną bazę do dalszego dekorowania i lukrowania, szczególnie, jeśli lubicie gotować z dziećmi :) ja miałam małych pomocników, którzy upiekli cuda :D

Do dzieła!

Zimne masło (200 gramów) pokrój na plastry i zasyp mąką (1 i 1/4 szklanki) oraz cukrem (5 łyżek).

1

Dosyp przyprawę do piernika (3 łyżki) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Dodaj żółtko. Wszystko dobrze zagnieć, tak by powstała gładka masa - dość wilgotna, ale taka, która swobodnie odpada od rąk, nie lepiąc się do nich. Jeśli ciasto będzie za suche i nie będzie chciało się połączyć, dodaj 1 łyżkę zimnej wody, a jeśli będzie za mokre, odrobinę mąki.

2

Ciasto wyłóż na deskę lub stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj na grubość około 0,5 centymetra. Wykrawaj kształty.

3

Ciasteczka piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 12 minut.

4