Kruche ciasteczka piernikowe
Co potrzebujemy?
Ciasteczka (około 50 sztuk):
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 200 gramów masła
- 1 żółtko
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Świąteczne ciasteczka last minute! ;) bardzo kruche, z lekkim aromatem piernika (można dodać więcej przyprawy korzennej, a nawet pokusić się o skórkę cytryny czy pomarańczy). Nie są mocno słodkie, więc stanowią fajną bazę do dalszego dekorowania i lukrowania, szczególnie, jeśli lubicie gotować z dziećmi :) ja miałam małych pomocników, którzy upiekli cuda :D
Do dzieła!
Zimne masło (200 gramów) pokrój na plastry i zasyp mąką (1 i 1/4 szklanki) oraz cukrem (5 łyżek).
Dosyp przyprawę do piernika (3 łyżki) oraz proszek do pieczenia (1 łyżeczka). Dodaj żółtko. Wszystko dobrze zagnieć, tak by powstała gładka masa - dość wilgotna, ale taka, która swobodnie odpada od rąk, nie lepiąc się do nich. Jeśli ciasto będzie za suche i nie będzie chciało się połączyć, dodaj 1 łyżkę zimnej wody, a jeśli będzie za mokre, odrobinę mąki.
Ciasto wyłóż na deskę lub stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj na grubość około 0,5 centymetra. Wykrawaj kształty.
Ciasteczka piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez około 12 minut.