Krem pomidorowy
Co potrzebujemy?
Krem:
- 8 sztuk mięsistych pomidorów o wyraźnym zapachu (zimą warto użyć tych w puszce)
- 2 sztuki cebuli
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki masła
- 2 szklanki domowego bulionu warzywnego lub przegotowanej wody
- sól, pieprz, cukier
Pierożki:
- 100 g mąki pszennej
- 1 doniczka bazylii świeżej
- 1 sztuka awokado
- sok z 0,5 sztuki limonki
- 1 sztuka mozarelli
- 2 łyżki masła
- sól, cukier
Emulsja:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 0,5 szklanki oleju z pestek winogron
Przyrządzenie klasycznej zupy pomidorowej, ale wzbogaconej o zaskakujące elementy, nigdy nie było prostsze :) taki talerz serwuje nam bogactwo pomidorowego aromatu z lekką nutą nowoczesności - pierożki serwowane z musem z awokado zaskoczyły moje podniebienie!
Grzegorz przygotował danie, które z pewnością często gości na niejednym stole. Jednak niuanse, jak choćby zielona emulsja, wyrazista w smaku i podbijająca dodatkowo nuty pomidora, gwarantują, że nie będzie tu nudy!
Chcesz na jednej łyżce poczuć soczyste promienie słońca zamknięte latem w tym czerwonym owocu? Spróbuj tego przepisu :)
Do dzieła!
Posiekaj cebule (2 sztuki) i czosnek (6 ząbków) oraz drobno pokrój pomidory (8 sztuk), wcześniej wycinając z nich środek. Poza sezonem warto używać tych w puszce, gdyż są zbierane i przetworzone latem, dzięki czemu zachowują swój smak i aromat. Daje im to znaczną przewagę nad tymi importowanymi, bezsmakowymi bulwami ;) w rondelku rozgrzej masło i wrzuć na nie wcześniej przygotowane warzywa. Smaż kilka minut, a następnie zalej bulionem lub wodą (2 szklanki). Gotuj około 10-15 minut na średnim ogniu. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Całość zblenduj, tak by nie pozostały grudki.
Gdy krem się gotuje, zabierz się za przygotowanie tortellini. Zblenduj na gładką masę obrane awokado (1 sztuka) oraz liście bazylii (1 doniczka) i mozarellę (1 sztuka). Dopraw to sokiem z limonki (z 0,5 sztuki), solą i cukrem.
Do mąki (100 g) dodaj szczyptę soli i powoli podlewaj wodą (około 1/4 szklanki, ale może to być nieco więcej lub mniej, ważne, by była odpowiednia konsystencja), cały czas wyrabiając ciasto. Potrzebuje ono około 10 minut pracy, tak aby było elastyczne i nie kleiło się do rąk. Gdy będzie gotowe, rozwałkuj je. Wytnij małą szklanką kształty, nałóż wcześniej przygotowany farsz i sklejaj ciasto, formując nieduże pierożki. Gotuj je w osolonej wodzie, a później smaż na patelni z rozgrzanym masłem, dodając szczyptę soli.
Przygotowanie emulsji jest niezwykle proste i szybkie, a dodaje całości fajnego, świeżego posmaku. Po prostu zblenduj natkę pietruszki (1 pęczek) z olejem z pestek winogron (0,5 szklanki). Gotowe! Tym zielonym musem dekoruj talerze z kremem pomidorowym i nadziewanymi pierożkami.