Krem marchewkowy
Co potrzebujemy?
- 10 sztuk marchewek
- 1/3 korzenia imbiru
- sok z 1/4 limonki
- 1 łyżka gęstej śmietany 12%
- 2,5 szklanki wody
- 2 łyżki masła
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki cukru
Bagietka ( +173 kcal / porcję):
- 1 sztuka bagietki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
Choć w moim domu przyjęło się powiedzenie "zupa to nie obiad", po tego rodzaju przepisy z chęcią sięgam. Szczególnie, gdy mam naprawdę mało czasu, by stać w kuchni. Samo przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie chwilę, a energia, jaką musimy włożyć w pracę nad nim, jest niewielka.
Kremy warzywne są pożywniejszą wersją tradycyjnych zup, a do tego w chłodniejsze dni rozgrzewają i sycą. Świetna to opcja dla wszystkich będących na diecie; połączenie warzyw i wody daje nam smaczny obiad o niskiej kaloryczności. Można prosić o dokładkę bez wyrzutów sumienia ;)
Do dzieła!
Obrane i pokrojone w kostkę marchewki (10 sztuk) smaż na maśle (2 łyżki) około 15 minut. Zrób to od razu w dużym garnku, oszczędzisz sobie naczyń do mycia :) Po tym czasie dodaj wodę (2,5 szklanki) i starty imbir (1/3 obranego korzenia). Podgotuj około 20 minut, aż marchewki zrobią się miękkie.
Podczas gdy marchewki dochodzą do siebie, Ty przygotuj bagietkę. Oliwę z oliwek (3 łyżki) wymieszaj z bazylią (2 łyżeczki) i czosnkiem przeciśniętym przez praskę (1 ząbek). Taką miksturą pokrop wcześniej pokrojoną na kawałki bagietkę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st., na 5-7 minut.
Gdy marchewka w garnku będzie gotowa, dodaj sok z limonki (1/2 sztuki), cukier (2 łyżeczki), sól (3 łyżeczki) i pieprz (1 łyżeczka). Całość zblenduj. Jeżeli zupa jest za gęsta, dolej wodę.
Krem podawaj z bagietką prosto z pieca.