Krem dyniowo-paprykowy
Co potrzebujemy?
- 0,5 sztuki dyni piżmowej
- 1 sztuka papryki czerwonej
- 1 sztuka cebuli
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki wody
- garść płatków migdałów
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- sól, pieprz
Choć nie znoszę procesu przygotowywania dyni (odbieranie jej z grubej skóry, a potem krojenie na kawałki nie raz doprowadziło mnie do szału), to nie mogę odmówić sobie przyjemności jej jedzenia :)
Zupa z dzisiejszego przepisu jest jedną z moich ulubionych. Zaskoczyło mnie jak fajnie słodki smak dyni połączył się z wyrazistą papryką. Coś pysznego!
Do dzieła!
Dynię (0,5 sztuki) obierz ze skóry i pokrój w kostkę (im mniejsza, tym zupa szybciej się ugotuje). Paprykę i cebulę (po 1 sztuce) również pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć na masło (2 łyżki) i podsmaż 10-15 minut, aż lekko się zarumienią. Nie zapomnij mieszać :)
Podsmażone warzywa dopraw solą, pieprzem i papryką słodką w proszku (1 łyżeczka). Wymieszaj. Wszystko zalej wodą (2 szklanki) i gotuj jeszcze około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Płatki migdałów (garść) wrzuć na suchą patelnię i smaż chwilę, mieszając i uważając, by się nie przypaliły. Gdy się zarumienią, zdejmij je z ognia.
Gdy warzywa będą miękkie, zupa prawie gotowa :) zblenduj ją na gładką masę i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Jeżeli będzie dla Ciebie za gęsta, dolej wodę. Przed podaniem każdą porcję posyp prażonymi płatkami migdałów.
A jeśli masz ochotę na inny krem, zajrzyj po przepisy na krem z batatów, krem marchewkowy lub krem z pieczonego kalafiora.