10 min
4 osoby
120 kcal / 1 porcja
5
Kompot z rabarbaru
Co potrzebujemy?
- 5 sztuk rabarbaru (około 500 gramów)
- 0,5 szklanki cukru
- 4 szklanki wody
Kocham rabarbar, a kompot z tych owoców to mój must have sezonu letniego ;) przyrządza się go bardzo szybko i niestety równie prędko znika, bo jest tak pyszny! :)
Do dzieła!
Z rabarbaru (5 sztuk) odkrój twarde końcówki. Obierz go i pokrój na niewielkie, półcentymetrowe paski.
1
Do garnka wsyp cukier (0,5 szklanki) i pozostaw na ogniu, aż zacznie brązowieć (około 5 minut). Po tym czasie wrzuć pokrojony rabarbar i energicznie wymieszaj. Podsmażaj owoce około 5 minut, aż puszczą soki i staną się miękkie.
2
Wszystko zalej wodą (4 szklanki) i gotuj jeszcze około 10 minut. Kompot wystudź lub pij gorący, jak lubisz :) możesz go też rozcieńczyć wodą (na upały polecam gazowaną).
3