10 min
1 osoby
310 kcal / 1 porcja
5
Kaczka pieczona z gruszką
Co potrzebujemy?
- 1 noga kaczki
- 1 sztuka gruszki
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich suszonych
- sól
Lubię przygotowywać mięso z piekarnika, bo tak naprawdę robi się ono samo. Naszym zadaniem jest je jedynie dobrze doprawić i przypilnować, by się nie przypaliło :D
Kaczka z dzisiejszego przepisu jest mocno ziołowa (porządnie czuć tymianek), ale towarzystwo gruszki fajnie równoważy smaki.
Do dzieła!
Kaczkę (1 noga) natrzyj solą oraz ziołami: tymiankiem i ziołami prowansalskimi (po 1 łyżeczce).
1
Mięso włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku, przez 40 minut.
2
Gruszkę (1 sztuka) obierz ze skórki i pokrój w grube plastry.
3
Po 40 minutach pieczenia kaczki, zdejmij pokrywkę, dorzuć gruszkę i tak piecz kolejne 40 minut.
4