ze smakiem
20 min
3 osoby
338 kcal / 1 porcja
5

Jabłkowo-bananowy budyń jaglany

Co potrzebujemy?

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki soku jabłkowego
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 sztuki banana
Dodatkowo:
  • 3 sztuki truskawki
  • 0,5 sztuki banana
  • 2 kostki czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka płatków migdałów

Od jakiegoś czasu śniadania to mój ulubiony posiłek w ciągu dnia! :) najczęściej wybieram te podawane na ciepło, z górą świeżych owoców i jakimś czekoladowym akcentem. 

Jaglanka to było jedno z pierwszych ciepłych i słodkich śniadań, jakie pokochałam. W wersji budyniu jest bardzo aksamitna, a dzięki bananowi wystarczająco słodka. Zawsze dorzucam kilka ulubionych dodatków. Dziś są to truskawki i migdały, ale nie raz wykorzystywałam mrożone owoce czy orzechy. Możliwości są nieograniczone :D

Do dzieła!

Kaszę (0,5 szklanki) zalej wodą (1 szklanka) i sokiem jabłkowym (1,5 szklanki). Gotuj około 20 minut. Jaglanka powinna być miękka, ale nieco płynu powinno pozostać.

1

Do ugotowanej kaszy dodaj banana (0,5 sztuki). Wszystko zblenduj.

2

Powstały budyń udekoruj pokrojonymi owocami: truskawkami (po 1,5 sztuki na porcję) i bananem (po 1/4 sztuki na porcję) oraz czekoladą (po 1 kostce na porcję). Wszystko posyp płatkami migdałów. Smacznego! :)

3

Inne przepisy śniadaniowe znajdziesz na przykład tu: owsianka z masłem orzechowym, tosty francuskie, naleśniki z masłem orzechowym.