Jabłkowo-bananowy budyń jaglany
Co potrzebujemy?
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki soku jabłkowego
- 1 szklanka wody
- 0,5 sztuki banana
Dodatkowo:
- 3 sztuki truskawki
- 0,5 sztuki banana
- 2 kostki czekolady gorzkiej
- 1 łyżka płatków migdałów
Od jakiegoś czasu śniadania to mój ulubiony posiłek w ciągu dnia! :) najczęściej wybieram te podawane na ciepło, z górą świeżych owoców i jakimś czekoladowym akcentem.
Jaglanka to było jedno z pierwszych ciepłych i słodkich śniadań, jakie pokochałam. W wersji budyniu jest bardzo aksamitna, a dzięki bananowi wystarczająco słodka. Zawsze dorzucam kilka ulubionych dodatków. Dziś są to truskawki i migdały, ale nie raz wykorzystywałam mrożone owoce czy orzechy. Możliwości są nieograniczone :D
Do dzieła!
Kaszę (0,5 szklanki) zalej wodą (1 szklanka) i sokiem jabłkowym (1,5 szklanki). Gotuj około 20 minut. Jaglanka powinna być miękka, ale nieco płynu powinno pozostać.
Do ugotowanej kaszy dodaj banana (0,5 sztuki). Wszystko zblenduj.
Powstały budyń udekoruj pokrojonymi owocami: truskawkami (po 1,5 sztuki na porcję) i bananem (po 1/4 sztuki na porcję) oraz czekoladą (po 1 kostce na porcję). Wszystko posyp płatkami migdałów. Smacznego! :)
Inne przepisy śniadaniowe znajdziesz na przykład tu: owsianka z masłem orzechowym, tosty francuskie, naleśniki z masłem orzechowym.